En man som heter Ove

En man som heter Ove - Fredrik BackmanOve är en man som börjar varje morgon med att gå en kontrollrunda i radhusområdet för att dokumentera eventuella felparkerade bilar, undersöka om någon hund har pissat på hans uppfart och att med tre kontrollryck se till så att cykelförrådet är låst. Han är den självutnämnda polisen som säger ifrån om någon kör bil inne på området eller bryter mot någon annan regel som han har bestämt genom att sätta upp en skylt. Ove har alltid gjort rätt för sig och alltid skött sitt jobb, men nu har han skickats hem från jobbet. Nyligt har han också förlorat sin älskade fru, som gått bort i cancer. Nu finns ingenting kvar att leva för.

Ove bestämmer sig för att ta sitt liv, något som visar sig vara betydligt svårare än vad han trott, mest för att hans excentriska grannar hela tiden stör honom. Ove, som är lite känd som kvarterets surgubbe, börjar faktiskt tina upp till slut, tack vare den gravida grannen Parvaneh, ”bögpersonen” Mirsad, grannpojken Jimmy och en strykarkatt. Och framför allt hittar Ove snart något att faktiskt rikta all sin energi mot: grannen Anita är på väg att förlora sin man, som är drabbad av Alzheimers och som kommunen vill placera på ett äldreboende.

Det är många som har talat varmt om En man som heter Ove, så jag hade höga förväntningar. Faktum är att det är svårt att inte dras med av berättelsen och tycka om karaktärerna. Boken är inte precis avancerat skriven eller bjuder på några djupare resonemang och det är mycket i den som känns överdrivet, småfånigt och nästan töntigt, men det gör inget. Jag tyckte den var underhållande och fin och det räcker gott i det här fallet. En man som heter Ove är en fin feel good-bok och den som inte orkar läsa den (trots att den är lättläst) kan garanterat se fram emot en filmatisering… Kanske med Robert Gustavsson i huvudrollen… 😉

Du hittar boken hos t.ex. Adlibris och Bokus. Några andra som skrivit om den är: DN, Carolina läser och Vår bokvärld.

av Bokblomma

Läser och bloggar om böcker!

22 kommentarer

  1. Jag kan inte annat än hålla med Klok som en bok där… Jag ser gärna filmen, men jag hoppas verkligen att de kan hitta någon annan än Robert Gustavsson.

    1. Vad har alla emot Robert Gustavsson? 😉 Jag är inte så säker på att han är aktuell för rollen, men han spelar ju hundraåringen i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och det här känns verkligen som en bok i samma stil..

  2. Jag läser Backmans blogg och var länge tveksam till om jag skulle våga läsa den här, var rädd att bli besviken. Istället satt jag och småfnissade när jag märkte saker som han tagit från sitt liv som han skrivit om i bloggen tidigare.

    1. Jag känner inte till något om författaren, men vad roligt att han bloggar! Måste vara särskilt kul att läsa boken om man följt bloggen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.