Påskekrim? 2 tips på läsvärda deckare!

Glad påsk! Jag är inte kristen, men jag firar ändå. 🙂 Det är ju extremt trevligt med långhelg, att träffa släkt & vänner och att äta godis! Vad många också gör är tydligen att läsa deckare. Fenomenet påskekrim är ett norskt  begrepp som helt enkelt går ut på att man lanserar deckare inför påskledigheten. I Sverige har det väl inte fått allt för stor spridning, men här är ju deckare å andra sidan aktuella heeela tiden. Finns det något annat land där folk slukar lika mycket deckare som i Sverige? Kanske, kanske inte, jag har ingen aning! Här kommer i alla fall tips på två deckare som jag tycker är läsvärda! 🙂 Jag kan varna för att de inte är så rackarns nya, men jag är heller inte en speciellt flitig läsare av böcker från just den här genren.

Nattfilm av Marisha Pessl handlar om journalisten Scott McGrath som med två vapendragare är på jakt efter en mytomspunnen skräckfilmsregissör. McGrath har tidigare hört från en källa att regissören ”gör något” med barn, men han kom inte speciellt långt i sitt grävande innan regissören såg till att sänka hela McGraths karriär. Nu tar McGrath ändå upp spaningarna. Regissörens dotter har nämligen begått självmord och det finns anledning att tro att det är någonting som inte stämmer. Jag läste Nattfilm eftersom att jag verkligen älskade Fördjupade studier i katastroffysik av samma författare. Jag tyckte inte att Nattfilm riktigt höll sig på samma nivå som den tidigare boken, men Nattfilm är ändå en spännande och läsvärd berättelse. Vad som är kul är också att boken är kryddad med mycket bilder!

Nattfilm av Marisha Pessl
Nattfilm av Marisha Pessl

Livets och dödens villkor av Belinda Bauer är en sådan där deckare som ger en lite ont i magen. I centrum står Ruby, en flicka som är på väg att lämna barndomen bakom sig. När flera kvinnor i trakten blir förnedrade och mördade så börjar hon följa med sin pappa på rundor med bilen. Han har tagit på sig att ge kvinnor lift hem, så att de ska slippa oroa sig över den seriemördare som skakar staden. Snart börjar Ruby se och förstå saker som ingen liten flicka borde behöva hantera. Bauer skriver så himla fint om utsatta barn och det här är en väldigt gripande deckare!

Livets och dödens villkor av Belinda Bauer
Livets och dödens villkor av Belinda Bauer

Läser du deckare i påsk?


Kommentarer

2 svar till ”Påskekrim? 2 tips på läsvärda deckare!”

  1. Ja, visst är påsk härligt! Jag läser inte heller mycket deckare, men nu läser jag Monogrammorden av Sophie Hannah. Den är superbra! Fina tips, ska kolla upp dem ? Glad påsk! ?

    1. Åh, Monogrammorden är jag nyfiken på! Visst är det den som är inspirerad av Agatha Christies böcker?

      Glad påsk!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.