Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri

6 bra kortromaner

Jag har en förkärlek för kortromaner, eller ”tunnisar”, som jag brukar kalla dem. Längre romaner kan bli lite väl pladdriga medan noveller å andra sidan kan bli lite väl koncentrerade. Vilken tur att det finns något av ett mellanting: berättelser som håller sig runt 100 – 200 sidor. Här kommer mina bästa tips på kortromaner:

Blicken, pilen, filen av Dorthe Nors

Blicken, pilen, filen är berättelsen om en medelålders kvinna som förgäves försöker att ta körkort. Hon är den äldsta eleven på bilskolan och körläraren är så upptagen av att prata med skolans enda vuxna elev att hon inte ens har tid att låta sin elev växla på egen hand. Det är dråpligt och roligt, men i boken finns också en annan berättelse: den om att rent allmänt vara på irrvägar här i livet. Jag tyckte att det här var en riktigt fin och mångbottnad liten berättelse.

Blicken, pilen, filen av Dorthe Nors
Blicken, pilen, filen av Dorthe Nors

Nödåret av Aki Ollikainen

1867 – 1868 inträffade en svältkatastrof där 8 % av Finlands befolkning dog. Detta är skildrat i all sin grymhet i den fantastiska lilla romanen Nödåret. Det är inte en bok som lämnar en oberörd! Nöden går knappt att sätta ord på.

Nödåret av Aki Ollikainen
Nödåret av Aki Ollikainen

Yarden av Kristian Lundberg

Yarden beskrivs ibland som en modern arbetarroman och visst, det här är verkligen en bok som skildrar livet och villkoren för de som arbetar med de sämsta av låglönejobb. Det är också en poetisk och precis bok om klass och fattigdom. Och en bok om frihetens och skapandets pris.

Yarden av Kristian Lundberg
Yarden av Kristian Lundberg

God jul av Jonas Karlsson

Julen närmar sig i en kommun med de typiska sparkraven. Någon på kommunhuset kommer på den smarta idén att sprida lite julstämning med små medel: låt oss ställa adventsljusstakar i fönstren så att de bildar texten ”GOD JUL”! Vad kan gå fel? Ja, allt! Alla som någon gång har knegat på någon form av kontor lär känna igen sig, på ett eller annat sätt, i den här knasiga och roliga berättelsen (med vissa inslag av svärta).

God jul av Jonas Karlsson
God jul av Jonas Karlsson

Lilla smycket av Patrick Modiano

I Lilla smycket får läsaren följa Thérèse, vars mamma har varit försvunnen i många år när Thérèse plötsligt tror sig se henne i tunnelbanan och följer efter henne ut till förorten. De byter inte ett ord, men inom Thérèse väcks en massa frågor utan svar. Det är en kort, men effektiv berättelse om
att vara på väg ut i vuxenvärlden och att samtidigt göra sig fri från det förflutna. Lilla smycket är en förtrollande bok med en härlig skildring av Paris.

Lilla smycket av Patrick Modiano
Lilla smycket av Patrick Modiano

Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri

Jag ringer mina bröder är en tunn, men innehållsrik roman om rasism och om att bli misstänkliggjord enbart på grund av sin hudfärg. Romanen är sprungen ur ilskan efter det omtalade Reva-projektet, projektet som syftade till att verkställa fler avvisningar av papperslösa och bland annat gick ut på att polisen sökte upp ”misstänkta” personer i tunnelbanan. Det är verkligen en brännande och tankeväckande bok, skriven med Khemiris alldeles särskilda känsla och exakthet.

Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri
Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri

Har du någon kortroman-favorit?


Kommentarer

4 svar till ”6 bra kortromaner”

  1. En riktig bra samling tunnisar det där! Har läst alla utom Yarden. Blicken, pilen, filen är helt underbar!

    1. Roligt att du också gillar tunnisar! Och att du fastnat för samma böcker som jag.. 🙂 Jag kan verkligen rekommendera Yarden. Jag var lite rädd för att den skulle vara lite pretto, men den gick rakt in i hjärtat på mig faktiskt. 🙂 Blicken, pilen, filen lyssnade jag på som radioföljetong. En riktigt pärla, som hade gått mig förbi om jag inte hade följt radioföljetongen. Den har fått förvånansvärt lite uppmärksamhet annars, tycker jag.

  2. Profilbild för Felicia
    Felicia

    Jag har läst två av de böcker du tipsar om här, Lilla smycket och God jul. Båda gillade jag väldigt mycket! En annan bra kortroman som jag läste för något år sedan är Mödrarnas söndag av Graham Swift. Om du inte redan har läst den kan jag varmt rekommendera den!

    1. Bra tips! Jag har faktiskt Mödrarnas söndag på min ”att läsa”-läsa, men jag hade ingen koll på att den var en tunnis. 🙂 Nu blir jag extra peppad på att läsa. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.