Ett hål om dagen av Louis Sachar

Ett hål om dagen av Louis Sachar

Ett hål om dagen av Louis Sachar är en modern ungdomsboksklassiker om Stanley Yelnats, som hamnar på ett arbetsläger i öknen. Det är en bok som påminner om hur många tillfälligheter och märkligheter livet kan bjuda på.

Ett hål om dagen av Louis Sachar handlar om fjortonårige Stanley Yelnats som blivit oskyldigt anklagad för att ha stulit ett par dyrbara gymnastikskor. Straffet blir att åka till Camp Green Lake, ett arbetsläger för ungdomar som begått brott. Sjön, som stället är uppkallad efter, är intorkad sedan länge – det har inte fallit en droppe regn på åratal och en öken har brett ut sig. Här tvingas Stanley och hans medfångar utstå hettan medan de gräver hål: ett hål om dagen. Lägrets chef hoppas att de ska hitta något, men inte mycket döljer sig i sanden.

Det här är ingen actionfylld bok, men den är ändå märkligt fängslande. Vad letar de efter? Det är en skickligt komponerad berättelse där ledtråd efter ledtråd slängs ut utan någon uppenbar koppling för att sedan vävas ihop på ett snyggt sätt. Vill man läsa något lättläst och något som är lätt att komma in i är Ett hål om dagen ett fint val. Det är en överraskande och fin liten berättelse där jag också tyckte mycket om att läsa om Stanley och dynamiken mellan lägerfångarna.

Ett hål om dagen kom ut första gången i slutet av 90-talet och beskrivs som en modern ungdomsboksklassiker, men mig hade den förmodligen gått fullständigt förbi om det inte vore för bokcirkeln. Att upptäcka nya böcker är en av många fördelar med att bokcirkla! Den här passade dessutom väldigt bra att diskutera med andra Här finns många kopplingar och ledtrådar och tillfälligheter att diskutera, i vår bokcirkeln var det nog inte någon som hade upptäckt alla kopplingar som finns att upptäcka i boken. Trots att det är en till synes väldigt enkel och lättläst historia rymmer den förvånansvärt mycket. Vi diskuterade också hur den kommit att kallas för en klassiker och kunde konstatera att det nog spelar in att den känns så tidlös. Här finns inga störande tidsmarkörer som gör att den känns daterad. Fint!

Kanske ser jag inte boken som ett litterärt mästerverk, men jag uppskattade den verkligen och jag jag kan se varför den är populär att läsa i skolorna.

Ett hål om dagen

Amerikansk titel: Holes.
Översättare: Peter Lindforss.
Förlag: B. Wahlströms (2016).
ISBN: 9789132168857.

Louis Sachar

Louis Sachar (född 1954) är en amerikansk författare.

Bokrecension
Datum
Bok
Ett hål om dagen av Louis Sachar
Betyg
31star1star1stargraygray
Format
E-bok

Kommentarer

3 svar till ”Ett hål om dagen av Louis Sachar”

 1. Profilbild för
  Anonym

  Den var bra

 2. Kul att höra! Kan verkligen förstå varför man väljer den i skolan. 🙂
  Filmatiseringar brukar sällan göra boken rättvisa, men den här låter ju lovande. 🙂 Blir sugen på att se! 🙂

 3. Det är en mycket fin bok, tycker jag! Jag jobbar på högstadiet, och brukar läsa den på engelska med åk 9. Precis som du säger passar den bra att läsa tillsammans med andra; det finns så mycket olika saker att vända och vrida på och diskutera.

  Det finns även en filmatisering som är riktigt bra. Det är Louis Sachar själv som har skrivit manus till filmen, och det märks.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.