Slutet av Mats Strandberg är en preapokalyptisk och tänkvärd bok om livets (och jordens) förgänglighet och en spännande bok om tonårsliv i ett samhälle där det mesta har satts ur spel. Betyg: 5 dagboksappar av 5.

Slutet av Mats Strandberg är en verkligt tänkvärd bok om livet i en nära nutid, där människornas existens hotas av en komet. Kometen närmar sig obönhörligt och det finns ingenting att göra för att förhindra att den träffar jorden. Det har blivit sent på jorden, helt enkelt; Om tre och en halv månad kommer alla att gå under.

Boken följer växelvis två tonåringar, Simon och Lucinda, vars gemensamma nämnare är Tilda, Tilda som var Simons tidigare flickvän och Lucindas bästa vän. Nu har det mesta i samhället satts ur spel: sophämtning och medicinutdelning sköts av ideella, tåg går sällan eller aldrig, samtidigt som det är svårt att få tag på bensin för att resa med bil. De flesta affärer har stängt igen, tömts och plundrats, precis som att biblioteken har övergivits. Det finns inte speciellt många anledningar att vara i stan längre; stadens lockelser har blivit meningslösa och värdelösa. Unga struntar i att gå till skolan precis som att många vuxna struntar i sina jobb. När nyheten om kometen slog ner var det snart dags för skolavslutningar och studenten. Nu finns ingen framtid. Simons syster är gravid, men kommer aldrig att hinna bli mamma. För många blir det hög tid att förverkliga allt de en gång tänkt att de skulle hinna med i sina liv och en del passar på att leva ut, minst sagt. Det finns inte ens någon poäng längre i att tänka på sin hälsa. En del klarar inte av pressen, en del lever i förnekelse, en del dras in i underliga sekter.

Lucinda och Tilda var tidigare elitsatsande simmare. Mycket av det som kan ingå i ett typiskt tonårsliv har genom åren fått stå tillbaka för simningens skull: det har inte funnits utrymme för speciellt mycket fest eller för speciellt många andra fritidsintressen eller vänner utöver de i simhallen. Nu finns det inga framtida tävlingar eller mål att uppnå. Tilda börjar istället som så många andra att testa något nytt: droger. Hennes liv roterar snabbt kring stökiga fester och Simon har inte längre någon plats i hennes liv. På den sista dagen vill Simon omge sig av sina nära, däribland älskade Tilda, men Tilda vill ägna sin sista tid åt att vara med fler än Simon.

Även Lucinda och Tilda har glidit ifrån varandra. Lucinda har cancer och var mitt uppe i en cancerbehandling när det blev känt att jorden kommer att träffas av en komet. Nu avslutar hon behandlingen. Plötsligt har hon samma prognos som alla andra och cellgiftsbehandlingar spelar ingen roll. Någonstans under hennes sjukdom gled Lucinda och Tilda isär. Kanske hade de kunnat hitta tillbaka till varandra, men plötsligt slår det ofattbara ner: Tilda är borta. En udda vänskap växer fram under Simon och Lucindas sista tid i deras sökande efter Tilda.

Slutet är en oerhört bra bok. Jag är 30+ och kan inte veta hur väl den här boken lyckas ringa in hur dagens tonårsliv ser ut, men jag känner i alla fall stark igenkänning när Mats Strandberg skildrar tonårsliv. Vänskap, förälskelse, starka känsloutbrott åt olika håll, det känns verkligen träffsäkert. Här blir det dessutom extra intressant eftersom att det handlar om ett tonårsliv under minst sagt speciella villkor: jorden är på väg att gå under och allt tonårsliv måste komprimeras till några veckor. Det här är unga människor utan framtid. Allt de vill uppleva måste de uppleva nu.

Boken väcker många tankar. Vad skulle jag vilja göra om jag visste att jorden bara skulle existera i några veckor till? Vad är viktigt på riktigt? Vad är slöseri med tid? I boken hotas jorden av en komet, men det är lätt att istället tänka på vår verklighet idag och den katastrof vi på riktigt är på väg mot: klimatkatastrofen. I den här boken har transporter och konsumtion till stor del slagits ut och på många håll lever människor i misär. På så sätt skildrar den scenarier vi på riktigt är på väg mot. Samtidigt är det ingen bok om klimat, utan den handlar om en komet. Det är dock väldigt intressant att det är så enkelt att göra de där parallellerna.

Mycket i den här boken är svindlande, samtidigt som den är en väldigt ”vanlig” bok om vänskap, kärlek och tonårsliv. Det finns många bottnar, helt enkelt, och jag tycker att varenda en är briljant. Slutet är en fantastisk bok och en av mina favoriter hittills från årets läsning.

Slutet av Mats Strandberg
Slutet av Mats Strandberg

Jag springer vidare. En pappa är på väg till lekparken med sitt barn. Han lyssnar koncentrerat medan hon pladdrar på om en robot som kan förvandla sig till katt. Jag tittar på pappan. Undrar om han vet vad som hänt. Jag hoppas inte det. Jag hoppas att han ska slippa vetskapen några minuter till. De försvinner ur sikte när jag viker runt ett hörn och ser trevåningshuset av gammalrosa tegel, korsar parkeringen med den slitna Toyotan som Judette köpte här om veckan.

(ur Slutet av Mats Strandberg)

Utgivningsår: 2018 (första svenska utgåvan, Rabén & Sjögren).
Antal sidor: 511.
ISBN: 9789129703498.

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.

Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

(förlagets beskrivning)

Mats Strandberg

Mats Strandberg (född 1976) är en svensk författare, känd för bland annat succéromanerna Engelsforstrilogin (som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren), Färjan och Hemmet. Mats Strandberg har en hemsida, en Facebooksida, instagrammar under @matsstrandberg_ och twittrar under @matsstrandberg_.

Bokrecension
Datum
Bok
Slutet av Mats Strandberg
Betyg
51star1star1star1star1star

Kommentarer

24 svar till ”Slutet”

 1. Hur beskrivs Simon och lucinda?

 2. […] känns inte helt trovärdigt skildrat, känner jag. Här spökar det väl lite att jag tyckte att Slutet av Mats Strandberg, en bok som också följer ungdomar (i och för sig flera år äldre ungdomar) i […]

 3. […] annan grej som fått mig att dra på munnen är mitt inlägg om boken Slutet. Det är uppenbart att många av mina besökare är elever och studenter som googlar loss i jakt […]

 4. Haha. Tack för att du klargjorde detta för alla som undrat! 😉

 5. Profilbild för Calle

  OK då. Det är komplicerat. Tilda blir inte dödad – inte riktigt. Det är aliens som ligger bakom att kometen kommer och ska krocka med jorden. Men de kommer med sitt rymdskepp och plockar upp Tilda. Sedan klonar de henne, men låter klonen dö och så lägger de ut den döda klonkroppen så det är den som hittas. Sen på slutet kommer de med rymdskeppet igen och plockar upp Simon och Lucinda och Bombom också ock räddar dem medans alla andra dör. Fast det visar sig att aliensarna redan har plockat upp 1000 andra människor som de ska ta till en annan planet där mänskligheten ska överleva. Dom botar Lucindas cancer också. Jag tyckte det var ett fånigt slut. Tänk om någon kunde våga skriva en bok där alla dör – huvudpersonerna också.

 6. Profilbild för Arvid

  Varför svarar ingen

 7. Profilbild för Hampus
  Hampus

  Big brain

 8. Profilbild för Arvid

  Vem dödade Tilda, jag behöver veta

  1. Profilbild för Linkan
   Linkan

   Jag vill faktiskt också veta det.

   1. Profilbild för Axel

    Jag med

    1. Profilbild för Gustav
     Gustav

     Jag tror att påven gjorde det, för de gjorde en så stor grej av att hon inte blev våldtagen

  2. Profilbild för Arvid

   Svara

  3. Profilbild för Arvid

   VEM VAR DET

   1. Profilbild för Gustav
    Gustav

    Snälla jag vill faktiskt veta

 9. Profilbild för Mariana
  Mariana

  Hur skulle du beskriva karaktärerna? Simon och lucinda alltså?

  1. Jag gissar att det är till en skoluppgift. Det blir nog bäst om du beskriver med egna ord. 🙂

 10. […] Slutet av Mats Strandberg är en av mina favoritböcker från de senaste årens läsning. En helt otrolig bok om tonårsliv i en nära framtid där jorden är på väg att utplånas av en komet. Det finns inte tid att vänta in något. Allt som man vill göra med sitt liv måste göras NU. Tänkvärd och fängslande. […]

 11. Profilbild för othman
  othman

  hur kändes för Lucinda när hon visste att hon är cancersjuk? och Vad brukade Lucinda skriva på Tellus? och Varför är Lucinda negativ dömande?

 12. Profilbild för othman
  othman

  hur kändes för Lucinda när hon visste att du har cancersjuk? och Vad brukade Lucinda skriva på Tellus? och Varför är Lucinda negativ dömande?

  1. Det kan du nog svara på bäst själv om du läser boken. 🙂

 13. Profilbild för Felicia
  Felicia

  Och jag som blev SÅ besviken på den boken haha.

  1. Nej men vad tråkigt! Vad var det som du inte gillade? För mig är Slutet en av årets bästa böcker!

   1. Profilbild för Felicia
    Felicia

    Det mesta tyvärr. Jag gillade inte mordgåtan. Jag tyckte personporträtten var platta, vilket kändes märkligt eftersom jag brukar tycka att Strandberg är en mästare på att få karaktärer att kännas levande. Sen var det bara sättet den var skriven på. Tyckte man skrevs på näsan hela tiden. Jag upplevde aldrig känslan av panik eller apati, den skrevs ut men gestaltades inte, tycker jag. Blev besviken som sagt 🙁

    1. Intressant att höra dina åsikter. Jag hade inte väntat mig att boken skulle innehålla en mordgåta, för det kändes som att själva komet-grejen skulle fylla ut boken gott och väl ensamt. Men jag tyckte faktiskt att mordgåtan adderade något, inte så mycket för gåtan i sig utan för att det kändes intressant att det plötsligt inte ens är värt att försöka utreda brottet och att ingen heller kan straffas för det. Tråkigt att du blev besviken, men det blir man ju tyvärr ibland..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.