Jag ser allt du gör av Annika Norlin

Jag ser allt du gör

Jag ser allt du gör av Annika Norlin är en både sorglig och rolig novellsamling, skriven med Norlins finurliga och härliga språk som känns igen från hennes musik. Betyg: 4 aliens av 5.

Jag ser allt du gör är Annika Norlins skönlitterära debut och en riktigt vass novellsamling. Att Norlin kan skriva vet alla som någon gång har lyssnat på hennes musik (som hon gör under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!), där texterna allt som oftast är poetiska små betraktelser eller berättelser som man vill lyssna på om och om igen. Att Norlin är väldigt intresserad av litteratur vet alla som någon gång har varit på Littfest, där hon brukar vara en återkommande moderator på författarsamtal. Det är närmast märkligt att hon inte har debuterat som författare förrän nu.

I Jag ser allt du gör känns Norlins finurliga texter igen; Hon skriver med finess och underfundig humor. Det finns i stort sett alltid humor och värme i novellerna i den här samlingen, trots att de samtidigt kan handla om den stora sorgen att förlora ett barn, eller det hemska i att bli utnyttjad, hotad och förföljd av en vidrig man. Det är en ren njutning att läsa hennes texter, samtidigt som det också finns mörker och svärta. Jag gillar den balansen! Jag gillar balansen, språket, humorn, allt. Jag tycker även om att många av berättelserna rör sig i Norrland, från Östersund till Piteå, Umeå och Nordmaling. Som umebo blir jag alltid lite extra glad när en berättelse utspelar sig i min stad; Det händer ju inte ofta.

Är du sugen på att läsa noveller i höst så är Norlins fina novellsamling mitt tips. Jag valde att läsa e-boken, men noterade att den också finns inläst som ljudbok av den tidigare umebon Olof Wretling. Det känns som en perfekt matchning mellan röst och bok och jag kan inte tänka mig något annat än att ljudboken är kanonbra, så välja gärna att lyssna!

Nä, men det var ju med Mikael det började. Han dök upp på kvällen, utan att ringa innan som vanligt, och jag hade som vanligt inte låst dörren heller, så jag satt i köket och åt uppvärmda vårrullar från frysen.

”Nu har jag hittat den!” gastade han. ”Kan du fatta! Hon den där i basker som var på filmklubben förra veckan hade den och skickade över den!”

”Vad har du hittat”, sa jag. Jag var klädd i strumpor med kul figurer på, tvättdagstrosor och ett linne som var så urtvättat att trycket på det inte längre gick att urskilja. Jag satt i skräddarställning, och satt kvar så när han kom in.

”Filmen”, sa han.

Ur novellen Aliens vid Piteälven i Jag ser allt du gör av Annika Norlin
Jag ser allt du gör av Annika Norlin
Jag ser allt du gör av Annika Norlin

Utgivningsår: 2020 (första utgåvan, Weyler förlag).
Antal sidor: 218.
ISBN: 9789127167353, 9789127167360.

Hur långt måste man gå för att gå bort en sorg?

Kan man köpa en komplimang?

Varför är spelningar så långa i Tyskland?

Vem älskar Sylt Järvinen?

Det här är en novellsamling om människor på skav mot tillvaron. Det handlar om vänskap och sorg, om framgångar och grämelse och om aliens vid Piteälven.

Förlagets beskrivning

Annika Norlin

Annika Norlin (född 1977) är en svensk artist, journalist, författare och psykologstudent, som gör musik under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!. Jag ser allt du gör är hennes debutbok. Annika Norlin har ett instagramkonto.

Bokrecension
Datum
Bok
Jag ser allt du gör
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
Bok

Kommentarer

7 svar till ”Jag ser allt du gör”

 1. […] Jag ser allt du gör av Annika Norlin är en annan av mina favoriter från 2020. En riktigt vass novellsamling, skriven med Norlins fantastiska språk, som känns igen från hennes musik (som hon gör under artistnamnen Säkert och Hello saferide). […]

 2. Intressant! Nu har jag också fattat din fyndiga betygsskala ??.
  Jag fick låna boken av en granne och läste novellen ”Gå”, som fick mig att gråta. Ovanligt och fantastiskt!
  Det och tokhyllningar i pressen skapade förväntningar, som inte höll, när jag senare både läst och lyssnat på hela boken.
  Novellen om Sylt Järvinen gillade jag mycket. Och ”Bekräftaren” har en del tänkvärda passager. Men resten… Njä, i min smak. även om ”budskapet” är väldigt tilltalande
  3 av 5 slitstarka och hoppetossiga promenadskor blev det i alla fall! En klart godkänd debut.
  Och instämmer i mångas hyllningar av omslaget!
  Tack vare att Annika bodde i vårt grannhus ett par år började jag lyssna på hennes musik. Wow!! Så många fantastiska låtar jag fann. Dansar ofta till hennes musik???

  1. Det är verkligen riskabelt att läsa hyllningar – det är inte många böcker som kan leva upp till (för) högt ställda förväntningar. Jag tycker ändå att Jag ser allt du gör förtjänar mycket av hyllningarna, även om inte alla noveller håller samma klass. De som är riktigt bra väger upp, tycker jag. Jag tror också att jag gillar den för att jag hör Annika Norlins röst/musik när jag läser. Hon har verkligen sitt eget språk och uttryck!

   Vad spännande att du har haft henne som granne!
   Omslaget har jag inte tänkt så mycket på.. Men den får mig att tänka på Bengt Lindströms konst (som tyvärr inte är min kopp te 😮 ).

   1. Ser att utropstecknen, som jag skrev i min kommentar blivit förvandlade till frågetecken. Underliga äro cyberrymdens nycker?
    Ja, hon har ett härligt språk!

    1. Det är min blogg som är lite gammal och trött. Den ändrar emoji och en hel del specialtecken till frågetecken. Varför utropstecken blir frågetecken vet jag dock inte. 😮

 3. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Den blir jag nyfiken på. Lägger den i min bokhylla:)

  1. Vad kul! Hoppas du gillar den. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.