Alkoholfria cocktails av Örjan Åstrand

Alkoholfria cocktails

Alkoholfria cocktails av Örjan Åstrand är en inspirerande och okomplicerad bok fylld av drinkrecept. Betyg: 4 Shirley Temple av 5.

Alkoholfria cocktails av Örjan Åstrand är en precis vad det låter som – en bok om alkoholfria drinkar. Här finns martinis, daiquiris, mojitos, caipirinhas, mousserande aperitifer och varma drinkar. Åstrand delar också med sig av recept på Almedalsdrinkarna 2012–2014, det vill säga drinkar som han tagit fram för Ungdomens Nykterhetsförbund och som delats ut under Almedalsveckan.

Boken är färgglad, enkel och inspirerande. Det är en bok för den som vill ha tips på drinkar som faktiskt är lätta att fixa hemma. Det är inga superexotiska ingredienser eller särskilt knepiga tekniker. Nu har jag inte testat allt, naturligtvis, men det är i alla fall det intryck jag fått. Det kanske inte är boken man vill ha om man på ett nördigt sätt vill grotta ned sig i drycker och smaker, men det är en kul bok om man vill utöka repertoaren och lära sig mer om alkoholfria drinkar. Själv lånade jag boken inför en cocktailkväll med vänner. Det slutade med att jag inte gjorde en enda drink ur just den här boken. Så kan det gå! Men alkoholfritt drack jag! Och så är det ju: idag är alkoholfritt något av en trend. Dagens unga dricker mindre än tidigare generationer. Det känns som att en ny, medveten generation just nu växer upp och ser det som självklart att det finns alkoholfritt, inte som ett ”alternativ”, utan som en självklar del i utbudet när det serveras dryck. Det är en kul utveckling, tycker jag.

Jag valde bort alkohol från några år sedan och jag har gjort det i perioder innan dess också. Det som verkligen har skett på senare år är att utbudet har blivit enormt. När jag avstod alkohol för 10–15 år sedan fanns det bara ett par alkoholfria vita viner och ett par alkoholfria röda viner på systemet. Idag kan man köpa allt möjligt kul på sin lokala mataffär och på barer och restauranger finns det mycket att välja på. Vill man dricka något annat än t.ex. läsk så kan man absolut göra det. Med den här boken har jag också blivit peppad på att faktiskt blanda drinkar, något jag sällan tar mig tid att göra.

Alkoholfria cocktails av Örjan Åstrand

Gör en god drink! En törstsläckande välkomstdrink, ett läskande bål eller en alkoholfri grogg. Listan kan göras lång. Konsten är att kunna göra drinkar för alla.

Alkoholfria drinkar är lika goda och vackra som sina motsvarigheter. Att göra goda och spännande drinkar är inte svårt. Med boken Alkoholfria cocktails och närmaste butik har du allt som behövs för att göra välkända och spännande drinkar. Det som skiljer den här boken från alla andra drinkböcker är att man måste inte använda alkohol för att få stora smaker och vackra drinkar: martinis, mojitos, tikidrinkar, bål och varma drinkar. Alla dessa går att göra utan alkohol – även kallade virgin drinks. Med lite övning och goda råvaror kommer alla att lyckas i hemmabaren.

Att göra goda och spännande drinkar kräver bara lite övning och goda ingredienser. Martinis, bål, mojitos, varma drinkar, kalla drinkar, caiprinhas, virgin drinks, tikidrinkar. Klassiska namn både i barerna och litteraturen. Ordet drink förmedlar fest och trevligt umgänge. Därför är det självklart att alla som väljer bort alkohol också ska kunna dricka dessa. Drinkar är fest!

Förlagets beskrivning

Utgivningsår: 2015 (Grenadine förlag).
Antal sidor: 93.
ISBN: 9789186287702.

Örjan Åstrand

Örjan Åstrand (född 1963) är en svensk barmästare, bartender och drinkskapare. Han arbetar till vardags på Tennstopet i Stockholm och är den som har komponerat Almedalsdrinken sedan 2012.

Bokrecension
Datum
Bok
Alkoholfria cocktails
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
Bok

Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.