Alkoholfritt till maten av Richard Man

Alkoholfritt till maten

Alkoholfritt till maten av Richard Man är en härligt nördig bok om att kombinera mat och alkoholfri dryck på bästa sätt. Betyg: 4+ scobys av 5.

Alkoholfritt till maten av Richard Man är en riktigt nördig bok om hur mat på bästa sätt kan matchas med alkoholfria drycker. Med nördig menar jag det på ett positivt sätt. Det är otroligt inspirerande att bläddra i den här boken och att få ta del av Richard Mans kunskap. Han är alltså sommelier som också har tagit en civilingenjörsexamen i kemiteknik för att verkligen kunna gå på djupet. Som teknisk kemist klappar hjärtat såklart lite extra när man läser om en ”kollega” som väljer att använda sin kemikunskap för att bli ännu vassare inom mat och dryck. Visst är mat och dryck kemi! Richard Man ägnar några kapitel åt att gå på djupet med viktiga grundläggande teorier bakom smak, doft, känsel och hur man med den kunskapen kan tänka när man kombinerar mat och dryck. För mig har allt sådant där alltid varit lite hokus pokus, men plötsligt har Richard Man gjort det begripligt. Jag känner mig jätteinspirerad!

Efter det lilla teoriavsnittet följer kapitel med recept på smaksatta vatten, juicer, teer, kombuchabaserade drycker och drycker där det ingår (alkoholfri) vin, öl och cider. Antingen så bläddrar man sig till recept med hjälp av kapitelindelningen, men boken har också ett hjälpsamt register där det enkelt går att hitta recept som passar till olika typer av rätter: lätt & fräsch mat, komplexa rätter, mustig & smakrik mat, grillat, fet mat, desserter, ostar. Alla recept presenteras också med otroligt härliga bilder.

Sällan har alkoholfri dryck känts så spännande och kul. Jag kan erkänna att jag sällan har lagt något krut på att kombinera mat och dryck, men nu känns det plötsligt skojigt att ägna drycken lite mer tanke och få den att matcha maten. Ifall någon tänkte att det främst är något att bry sig om när man väljer (alkoholhaltigt) vin, så visar den här boken att hen är helt fel ute. Det finns fantastiskt många alkoholfria drycker att testa. En superhärlig bok!

Att välja alkoholfritt ligger i tiden, och utbudet av alkoholfria alternativ växer stadigt i butikerna. Men fortfarande står många av oss rådvilla när det gäller att kombinera drycken med mat. Vatten, äppelmust eller möjligen alkoholfri öl är nog de alternativ de flesta oss slutligen väljer. Men när man bjuder på middag känns de kanske inte så spännande som ett väl valt vin, och är de verkligen den perfekta kombinationen alla gånger?

Vatten, juice och must, te, kombucha, lemonad och alkoholfritt öl och vin – allt har en plats på middagsbordet om du bara vet vilken dryck du ska välja till vilken sorts mat, och i Alkoholfritt till maten hjälper Richard Man dig att välja rätt. Här finns allt från drycker som du snabbt svänger ihop genom att smaksätta vatten, pressa färsk frukt eller bygger genom att utgå från butikens alkoholfria sortiment, till drycker som kräver mer tid.

Här finns inga pekpinnar, bara massor av inspiration. Huvudsaken är att det blir gott, för som Richard säger: ”Dryck som serveras till mat ska passa till maten, oavsett alkoholhalt. Så enkelt.”

Förlagets beskrivning

Foto: Simon Bajada.
Utgivningsår: 2018 (Bonnier fakta).
Antal sidor: 175.
ISBN: 9789174248548.

Richard Man

Richard Man är sommelier med över tjugo års erfarenhet från barbranschen. Han har bland annat varit del i Fotografiskas uppmärksammade satsning på alkoholfria drinkar och hållbarhet.

Bokrecension
Datum
Bok
Alkoholfritt till maten
Betyg
51star1star1star1star1star
Format
Bok