Fiskarmännen av Chigozie Obioma

Dags att välja bokcirkelbok: ett gäng bra bokcirkelböcker

Den här månaden läser vi en bokcirkelbok som jag har valt. I vår bokcirkel turas vi om att välja bokcirkelbok och antalet bokcirkelträffar per år sammanfaller på ett fiffigt vis med antalet bokcirkeldeltagare, så alla får chansen en gång per år. För att göra det maximalt rättvist har vi precis infört att vi lottar om turordningen årligen. Det kan nämligen vara lite segt att alltid vara den som ska hålla bokträff i tider när folk ofta är trötta och upptagna med annat (till exempel kring jul). Vårt upplägg är ett bra upplägg, tycker jag. Vi har haft andra varianter, som t.ex. har involverat omröstningar, vilket väl i och för sig kan ha sin charm, men tenderar att landa i att det ständigt väljs bokcirkelböcker som blir något av en kompromiss – böcker som många tycker känns ”ok” och som sällan blir något udda eller oväntat. Nu får var och en chansen att varje år välja helt fritt.

Vad har jag valt för bokcirkelbok då? Jo, jag tog en oläst bok jag hade i hyllan och som kändes lagom lång. Jag tycker att cirka 250–350 sidor är en lämplig längd på en bokcirkelbok – jag vill helst inte pracka på mina bokcirkelkompisar gigantiska tegelstenar och inte heller vill jag försöka diskutera något som känns tunt och där allt att diskutera redan är uttömt på en kvart. Jag undviker också böcker som är del i en längre serie.

Den här gången fick det bli Fiskarmännen av den nigerianske författare Chigozie Obioma, en bok som har legat och gottat sig i min läsplatta i många år. Den har blivit hyllad på sina håll, har jag sett, men jag vet faktiskt inte speciellt mycket av vad det är för bok. Hoppas den är bra!

Vad jag tänkte passa på att tipsa om med det här inlägget är i fall tre av den senaste tidens bästa bokcirkelböcker. Kanske något för din bokcirkel att inspireras av!

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Ungdomsboken Tio över ett är en riktigt bra bokcirkel av många anledningar. En anledning är att det är en ungdomsbok. Får såhär är det ju: för de flesta kommer livet emellan och man kan helt enkelt inte läsa alla bokcirkelböcker man skulle vilja. Böcker som riktar sig till unga och till unga vuxna har den fördelen att de ofta är lite kortare och har ett rakare berättande. Tröskeln är liksom lite lägre och oddsen är bättre för att man ska hinna läsa klart. Det är alltid mycket roligare att bokcirkla om alla faktiskt har läst boken och har den i färskt minne. Mitt tips är alltså att blanda upp med en del böcker som riktar sig till yngre. En annan bra anledning till att läsa Ann-Helén Laestadius bok om att vara ung i Kiruna, en stad under rivning, är att den är oerhört bra! Plus att det finns många intressanta ingångar till samtal.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Johanna Bäckström Lernebys reportage Familjen handlar om en kriminell klan som skapat något av ett parallellsamhälle.

Det här är en av de få böcker vi läst där alla tyckte ungefär samma sak. Det känns ofta givande om en bok kan väcka lite olika tankar och känslor hos olika personer, men den här landade på ungefär samma sätt hos alla och fick i snitt betyg 3 av 5 (om jag minns rätt?!). Ändå kändes det som en väldigt bra bokcirkelbok. Ibland är det faktiskt jäkligt skönt med en bok som man kan diskutera en stund och liksom nå någon slags konsensus.

Familjen är alltså inte på något sätt dålig: det är ett intressant reportage och det finns mycket att diskutera och att förfasa sig över. Ändå kände vi alla att boken saknar något. Det kanske låter oinspirerande att läsa något som inte är helt fantastiskt, men äh, den är klart läsvärd! Och sedan kan man alltså bokcirkla utan att det blir olika läger med folk som gillar och ogillar.

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby
Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Pow wow av Tommy Orange

Tommy Oranges starka berättelse om att vara ursprungsamerikan i dagens USA är en riktigt bra bokcirkelbok av den enkla anledningen att det är en riktigt bra berättelse och en bok som väcker engagemang. Dessutom är Pow wow sådär lagom ”svår”: den är inte på något sätt tungläst, men den har många lager att upptäcka. Den typen av böcker kan vara riktigt intressanta att ta upp i en bokcirkel – alltid är det någon som har sett något mer (eller något helt annat!) än en själv. Det är en av de härligaste grejerna med att bokcirkla: att man får så många fler blickar på en text.

Pow wow av Tommy Orange
Pow wow av Tommy Orange

Har du något tips på en riktigt bra bokcirkelbok?


Kommentarer

2 svar till ”Dags att välja bokcirkelbok: ett gäng bra bokcirkelböcker”

  1. Ja, tänk så mycket bra böcker det finns!
    Ja, en ungdomsbok kan alla rimligtvis relatera till. Jag läste nyligen Midnattsbiblioteket, tror inte det är en ungdomsbok, men kändes ändå som en sån. Den var både lättsmält och tänkvärd. Så hade den lagom fantasyinslag.
    Om våren av Karl Ove Knausgård ska jag (och du?) höra sista avsnittet av idag. Den har väckt massor av igenkänning, frågor, tankar och funderingar om både stil och innehåll hos mig, men jag tror en bör ha småbarnsförälderåren bakom sig för att riktigt ta till sig. Eller så levandegör han det för vem som helst? Ja, förmodligen.

    1. Ja, ungdomsböcker passar faktiskt de flesta! Jag tar med mig Midnattsbiblioteket som boktips. 🙂

      Jag har precis lyssnat klart på Karl Ove Knausgård! Jag är lite kluven till honom, måste jag erkänna, men visst har hans böcker något! Jag tyckte Om våren talade till mig trots att jag inte ens har barn (riktigt ännu)! Det är också en väldigt fin idé att skriva till/om sitt lilla barn, tycker jag. Jag kommer nog aldrig plöja hela Min kamp dock..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.