När duvorna försvann av Sofi Oksanen

När duvorna försvann av Sofi Oksanen

När duvorna försvann av Sofi Oksanen är en skarp roman om Estlands moderna historia och om förräderi och livslögner.

När duvorna försvann av Sofi Oksanen är en av Oksanens tre romaner om Estlands moderna historia. Den kanske mest drabbande är i mitt tycke Utrensning, men När duvorna försvann ger definitivt en brännande och berörande historielektion den också. Boken utspelar sig under 40- och 60-tal – tider då Estland ockuperas ömsom av Sovjetunionen och ömsom Tyskland, ockupationsmakter som slår med samma övergrepp och brutalitet. En del estländare gör motstånd, andra är medlöpare och kappvändare, som huvudpersonen Edgar. Edgar anpassar sig efter vad som ger honom fördelar i stunden. De som kommer i hans väg gör han sig av med, om det så råkar vara någon av hans nära och kära.

Andra viktiga personer i boken är kusinen Roland, som hör till motståndsrörelsen, och frun Juudit. Äktenskapet är helt kärlekslöst, av många skäl, som också fogar sig till alla de lögner och anpassningar som Edgar har lagt sig till med. Under lång tid lever de därför inte med varandra och Juudit kommer att istället att inleda en omöjlig relation med en tysk man. Samtidigt hjälper hon också Roland med att hjälpa flyktingar.

Boken är inget för den känslige. Här beskrivs fruktansvärda krigsbrott och vidriga händelser. Förtrycket kommer från båda håll: Tyskland och Sovjet. Båda länderna ser sig som befriare, men är tyranner – och det är estländarna som trycks ned och råkar illa ut. Det ligger även Edgar till last att han är just estländare. Trots hans ansträngningar för att komma upp sig når han aldrig riktigt fram. På samma sätt är Juudits relation, med sin tysk, dömt att misslyckas, trots att det bygger på djup kärlek.

Få författare kan skriva med en sådan glöd som Sofi Oksanen. Jag kan verkligen rekommendera hennes böcker för den som vill lära sig mer om Estland och för den som vill läsa en vass roman om förräderi och livslögner.

När duvorna försvann

När duvorna försvann av Sofi Oksanen

Översättare: Janina Orlov.
Finsk titel: Kun kyyhkyset katosivat.
Förlag: Albert Bonniers förlag (2013).
ISBN: 9789100127107.

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen (född 1977) är en finsk författare, bland annat känd för den prisbelönta romanen Utrensning.

Bokrecension
Datum
Bok
När duvorna försvann av Sofi Oksanen
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
Bok

Kommentarer

5 svar till ”När duvorna försvann av Sofi Oksanen”

  1. Profilbild för Malin

    Hej

    Läste ett inlägg från 2019 om polluxböcker. Är desperat jakt på en bok från pollux men kommer inte ihåg vad den heter, handlar om en tjej som jobbar i ett stall och hittar en häst som lämnats till sitt öde i en avlägsen hage, ett gammal övergivet stall där det spökar i form av en gråtande flicka som längtar efter sin bror och hennes häst som försvann i kriget. Något du kommer ihåg?? Boken betyder så mycket för mig och har letat överallt.

    1. Det ringer tyvärr ingen klocka. När ungefär kom den ut? Ibland kan databasen Libris vara till hjälp för att hitta böcker. Exempelvis kan man söka efter böcker från ett visst förlag https://libris.kb.se/hitlist?q=förl%3APollux&r=%3Bmat%3A%28bok%29%3Bspr%3Aswe%3Btree%3AH&f=ext&t=&s=rc&g=&m=10 Hoppas du hittar boken igen!

  2. lyssnade när Sofi berättade om boken i Göteborg.

    1. Vad kul! Hade verkligen velat lyssna på henne i författarsamtal!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.