Barnböcker i februari

Böcker för bebisar: böcker jag läst för min 8 månaders bebis

Sedan jag fick barn har jag blivit en extra flitig besökare på biblioteket. Jag lånar hem mängder av böcker som jag läser för vårt barn. Nu är hon 8 månader och jag måste erkänna att det tyvärr har blivit snudd på omöjligt att läsa för henne. Hon rycker böckerna ur handen så fort jag öppnar dem och blir mycket arg om jag försöker bläddra. Så jag låter henne greja. Tids nog kommer vi säkert kunna läsa tillsammans igen. Tills dess får hon ta till sig böckerna på det sätt hon föredrar och jag får mestadels läsa dem… själv.

Här är i alla fall ett inlägg om den senaste skörden av biblioteksböcker. Som jag nämnt tidigare lånar jag både småbarnsböcker och böcker för lite äldre barn. Jag har fått lära mig att det inte spelar så stor roll vad man läser för sitt lilla barn, så jag går mycket på det jag själv har lust med. Språk och läslust smittar förhoppningsvis av sig oavsett om boken egentligen är tänkt för en 8 månaders eller en lite äldre unge.

Lilla H hälsar på av Ann Forslind

Jag/vi gillar Bäbis-böckerna, så det kändes kul att låna något mer av samma författare. Valet föll alltså på Lilla H hälsar på. Lilla H är inte rädd för någonting. Förutom en tant. Hon smyger på tanten. En kul och mysig bok! Barn kan ha så mycket fantasi! Och så växlande känslor… Så är det även i den här boken.

Vems resa? av Stina Wirsén

Jag gillar Stina Wirséns bilderböcker! Den här är rolig även för vuxna samtidigt som den är varm, tänkvärd och inbjuder till intressanta samtal med sitt /lite större/ barn. I den här boken ska Lilla Hund åka på semester med sina föräldrar. Föräldrarna säger ”Bla bla, vattna blommorna? Bla bla, soporna? Bla bla, jättebråttom!” (hade kunnat vara jag). Sedan är de framme! Och den enda som vill bada och ha roligt råkar vara en igelkott som säger ”Bonjour ça va?”. Vilken tur att man kan leka på flera språk!

Dela med dig, Sickan av Sofia Rådström

Sickan-böckerna är nya storfavoriter. De är roliga på riktigt, härligt illustrerade och skrivna med finurliga rim. I den här boken kommer Ester på besök. Och hon får inte låna en endaste av Sickans alla leksaker. Det hinner bli lite bråk innan de äntligen hittar en gemensam lek, som kanske inte helt roar de vuxna… ”Ester jobbar. Trycker knappar. Sickan skriver pappas lappar”.

Ligg still! av Nathalie Ruejas Jonson

Ligg still! lånade jag främst för att jag trodde att den var illustrerad av samma illustratör som ligger bakom Sickan-böckerna. Båda böckerna visade sig dock vara illustrerade av respektive författare. Men lite samma känsla finns i bilderna, tycker jag! Superhärliga illustrationer, faktiskt! I Ligg still! känner sig Ino tillräckligt stor för att lägga sig själv. Hon är ingen gullebebi, som stortvillingarna kallar henne! Men det visar sig vara en hel del hopp och snurr som behöver komma ut först…

Mumindalens alfabet av Annika Sandelin med bilder av Tove Jansson

Det är något visst med Mumindalen och dess invånare, eller hur? Både jag och min dotter har en hel del ägodelar med muminmönster. Självklart vill jag introducera Mumin tidigt! Fast Mumindalens alfabet har såklart varit en utmaning, då vår lilla tjej som sagt inte direkt har ro att låta någon läsa för henne längre… Men jag njuter i alla fall av dikterna, en för varje bokstav, och de underbara illustrationerna i den här boken. Mycket fin bok! Jag ska låna den igen, när min dotter är lite större!

Bonusbild på min midsommarfina tjej i muminklänning <3

Kommentarer

2 svar till ”Böcker för bebisar: böcker jag läst för min 8 månaders bebis”

  1. Haha, vad roligt! Så kul när bebisar och småbarn hittar sina sätt att få som de vill… 🙂

  2. Det är så roligt är de små visar intresse för böcker, vår 18-månaders säger ”bajsa” och hämtar en bok 🙂 (hon har och så upptäckt att om man säger ”bajsa” så får man komma upp ur sängen!)

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.