En tidigare bokrea

Mina bokreatips 2022

Sedan jag fick barn har jag hamnat helt ur synk med tiden. Jag vet knappt vad det är för årstid. Det händer ingenting och jättemycket på en och samma gång och det är svårt att vara någon annanstans än i nuet. Vilket säkert är bra! Det där med bokrean är i alla fall en av många grejer som gått mig förbi – tills vi hade bokcirkel och en bokcirkelkompis frågade om våra bokreaplaner. När bokcirkeln var över (och min dotter fått lunch och somnat under en promenad…) satte jag mig och bläddrade i kataloger och hittade en del titlar jag är nyfiken på. Här kommer dem tillsammans med några tips på reaböcker som jag redan har läst och varmt kan rekommendera. Årets bokrea startar 22/2 (det hade varit fint om den startade 22-02-22 kl 22.02, men den startar redan på morgonen om någon undrar… ;)).

 • En del (alla?) butiker har paketerbjudanden under bokrean. Jag är mest sugen på Astrid Lindgren-paket med Alla ska sova, Barnens dag i Bullerbyn och Pelle hittar en önskesten. Astrid Lindgren-böcker finns det alltid plats för i hyllan, eller hur?
 • Bakvatten av Maria Broberg är en roman som jag för ovanlighetens skull har läst två gånger, vilket den faktiskt förtjänar! Det är en fantastiskt fin bok om ensamma själar i Västerbottens inland och hur de av olika orsaker aldrig blir riktigt fria att leva sina liv fullt ut.
 • Jag tror inte att det finns något magiskt med just Bullet journal-metoden, men det har faktiskt kommit att bli den planerings- och anteckningsmetod som jag använder mig av sedan några år tillbaka (eller åtminstone inspireras av). I år finnas Ryder Carrolls bok om BuJo på rean. Tips för den som är nyfiken på ett flexibelt och enkelt sätt att anteckna och planera.
 • Bäbis-böckerna av Ann Forslind är roliga och populära att läsa för vår bebis här hemma. På rean finns Bäbis tränar, där Bäbis tränar, precis som mamma… Där finns också Bäbis kär, som vi faktiskt inte har läst ännu.
 • Den enda bok jag vet att jag kommer att köpa (förutsatt att den inte säljer slut!) är samlingsvolymen Dinkeli dunkeli doja med Lennart Hellsings rim och ramsor. Jag älskar hans rim!! Min dotter kommer utsättas för så mycket Hellsing framöver!! Kan knappt bärga mig tills jag får den här volymen i min hand.
 • Eufori av Elin Cullhed kommer jag förmodligen låna på bibblan snarare än att köpa på bokrean, men läsa den vill jag åtminstone! Den här augustprisbelönade romanen är författarens berättelse om Sylvia Plath och Plath råkar ju vara en favorit hos mig.
 • Fjärilsvägen av Patrik Lundberg är en bok som berört mig djupt och som på många sätt talade till mig på ett sätt som böcker sällan gör. En underbart sorglig och insiktsfull berättelse om klass och om författarens såriga förhållande till sin mamma, som gick bort i förtid, utsliten efter ett tufft liv som ensamstående mamma med låga inkomster.
 • Handbok i inredning och styling av Frida Ramstedt är en inredningsbok jag själv har haft stor praktiskt nytta av och hittat mycket inspiration i! Detta trots att det verkligen inte är någon bok med glättiga hemma hos-reportage eller liknande. Nej, det här är en kunnig och rejäl bok om principer och tankar som kan vara nyttigt att ha med sig när man fixar där hemma. Mycket bra!
 • Hjalmar Söderberg är en stor favorit hos mig. Han skriver precist och perfekt. Jag älskar inte minst hans noveller. På rean hittas både hans romaner och noveller i samlingsutgåvor. De känns inte helt som motiverade köp för min del, med tanke på att jag redan har flertalet av hans romaner i min ägo, men… Nog villhöver jag dem!
 • Jag orkar knappt med deckare nu för tiden. Jag tycker att de upprepar sig hela tiden. Men någon jag alltid har plats för i min läsning är Håkan Nesser! Han skriver som ingen annan. Det är spännande, överraskande, mysigt och finurligt på ett sätt som bara Nesser kan få till. På rean finns både Den sorgsne busschauffören från Alster och Schack under vulkanen.
 • Har du missat Karin Smirnoffs omtalade janakippo-böcker? I sådant fall kan du sikta in dig på samlingsutgåvan, som kommer på rean. Väldigt annorlunda böcker om kärlek och sorg i norrländska småorter.
 • Kom nu Sickan av Sofia Rådström är så rolig! Jag älskar Rådströms finurligt rimmade böcker om Sickan. Underbara böcker att läsa för småbarn.
 • Liv Strömquists Inne i spegelsalen känns så pass ny att det är lite svårt att förstå varför den reas ut redan nu, men varför klaga? Det är ett riktigt bra seriealbum där Liv Strömquist tar sig an ämnet skönhet. Vasst och roligt!
 • Ramsa med Bebbe av Mervi Lindman har vi läst på Öppna förskolan och dessutom lånat från bibblan, så den kanske vi avstår från att köpa. Men den är ett hett tips för den som har ett litet barn att ramsa med! Bebbe-böckerna är ett allmänt tips. De är bra!
 • Samlade verk av Lydia Sandgren belönades med Augustpriset 2020 och var en av mina favoriter från det årets läsning. Jag säger som jag gjorde med Vänligheten: orkar du en tegelsten… Samlade verk är verkligen en otroligt fin bok om vänskap, familjeliv och kultur.
 • Shuggie Bain av Douglas Stuart kan vara en av de senaste årens mest omtalade och hyllade böcker. Man är ju nyfiken! Det lär vara en riktigt vass uppväxtskildring.
 • Förra året köpte jag Tove Janssons romaner i en samlingsutgåva (som blivit hyllvärmare). Jag ville egentligen köpa hennes noveller. Jag är ju svag för noveller. Samlingsvolymen med noveller hann dock sälja slut innan jag tog mig iväg på rean. I år får jag en ny chans!
 • Vänligheten av John Ajvide Lindqvist föll mystiskt nog bort från min årsbästalista för 2021. Blev varse detta när Torbjörn omnämnde den som en av sina favoriter i en kommentar under mitt inlägg. Herregud. Vad hände? Det är ju den bok jag väntat i alla år på att John Ajvide Lindqvist, Sveriges skräckmästare, ska skriva – en bok om vänlighet och värme snarare än skräck och äckel. Orkar du läsa en tegelsten, läs gärna Vänligheten.

Det blev en lång lista och faktum är att den lätt hade kunnat bli betydligt längre. Jag hittar faktiskt riktigt många gamla favoriter på årets rea! Kul! Har du spanat in något särskilt som du tänker reafynda?


Kommentarer

4 svar till ”Mina bokreatips 2022”

 1. Kul att du gillade! 🙂

 2. Varierande boktips för alla åldrar.

 3. Ja, du får ut och kolla på rean. Kan vara kul med pappersböcker också. 🙂

 4. Profilbild för Lisa+Jansson
  Lisa+Jansson

  Nej jag har inte spanat in någon särskild bok. Men nu har jag fått några tips av dig. Så det kan hända att jag köper några:)

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.