Böcker i maj: nyutkommet jag är lite extra nyfiken på

I maj kommer det ut en massa böcker jag är nyfiken på! Här kommer en lista:

 • Läste du Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery när du var liten? Kallie George och Abigail Halpin har nu gjort ett försök att presentera berättelsen om barnhemsbarnet Anne för nya generationer: nu kommer en illustrerad berättelse inspirerad av Montgomerys klassiker. Den ser så fin ut! Anne flyttar in är titeln.
 • Läste du också den prisbelönta Vaggvisa av Leïla Slimani för några år sedan? Då kanske du, liksom jag, är nyfiken på hennes senaste: De andras land, första delen i en trilogi om Marocko efter kriget. Jag läser sällan fackböcker, men slukar gärna upplysande skönlitterära böcker. Misstänker att det här är en sådan!
 • Nanna Johansson är aktuell med ett nytt seriealbum: Hata samtiden. Jag har missat några av hennes senaste, men nu kanske det är läge att återuppta läsningen. Hennes seriealbum brukar vara sjuk kul. Förlagets beskrivning bådar gott: ”I sitt åttonde seriealbum riktar Nanna Johansson kängan mot samtidens hopplösa krav på perfektion, arbetsmoral och intresse för inredning. Hur orienterar man sig i systemet om man är fattig, ful, tjock, ledsen eller bara lite lat?”
 • Hur vet man att en hund av Naima Chahboun och Joanna Hellgren lockade mig med sin underbara framsida. Hundar! <3 Och den verkar vara väldigt annorlunda och kul. ”Hur vet man att en hund är en hund? Det har man bara bestämt. Den skulle lika gärna kunna heta bjäfs. Eller grums. Eller baobab. Vem har bestämt det? Har mamma bestämt det?”. Bilderboken riktar sig till barn 3–6 år, men kan eventuellt läsas av 36-åringar också.
 • Ovanjorden av Mikael Berglund utspelar sig här i Västerbotten, i Ammarnäs, och handlar om en en förskolevikarie som faller djupt för storasystern till ett av barnen. Jag tycker det låter så intressant när förlaget skriver: ”Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne.”. Kul med Västerbotten också!
 • Ni har väl inte missat att Alfons Åberg fyller 50 år i år?! Att Gunilla Bergtröms böcker om Alfons Åberg fortfarande blir lästa och älskade är fantastiskt kul. I den här samlingsvolymen finns 5 Alfonsböcker och presentation av Alfons vänner och familj. Det är en barnboksklassiker som gärna får stå i hyllan hos oss.
 • Jag älskar katter och lånar gärna hem katt-böcker att läsa för min dotter. Vad skulle en tiger göra? av Alex Howes är kanske inte en katt-bok, men väl en väldigt fin tiger-bok och det funkar lika bra! Den handlar om en tiger som börjar fundera på om hon verkligen passar som tiger. Det här med att försöka passa in… Ett ämne många säkert kan känna igen sig i!
 • Det här är egentligen en bok som redan är utkommen sedan ganska länge, men den försvann i bokfloden på något sätt! Och det är lite sjukt, för John Ajvide Lindqvist är en av mina favoriter! Verkligheten är en skräckroman som kretsar kring familjen Hallberg, som lever i en realityshow med ständig kamerabevakning. Låter rätt nära verkligheten, om du frågar mig (inte min verklighet naturligtvis, men verkliga program på TV).
 • Vems fel? av Stina Wirsén vill jag läsa med min dotter. Vi har läst många av Wirséns härligt brytiga småbarnsböcker, som ofta bjuder på både igenkänning och ingångar till viktiga samtal (som mitt barn är för litet för, men tids nog…). I Vems fel? uppstår avundsjuka och häftiga känslor när det är leksaksdag på förskolan.
 • Lotta på Bråkmakargatan! <3 Nu kommer en samlingsvolym med Astrid Lindgrens Visst kan Lotta cykla och Visst kan Lotta nästan allting, liksom tidigare med Ilon Wiklands underbara illustrationer. Böcker att presentera för dottern så småningom. Visst kan Lotta nästan allting, där Lotta fixar en julgran, är för övrigt en av mina favoriter när det kommer till julberättelser. Det är kanske inte helt säsong för julböcker nu, men…

Kommentarer

4 svar till ”Böcker i maj: nyutkommet jag är lite extra nyfiken på”

 1. Han är en favorit här också. 🙂

 2. Kul! Man blir sällan besviken på Ajvide Lindqvist, så Verkligheten tror jag mycket på! 🙂

 3. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Tack för fina tips! Nu har jag sparat ”Verkligheten” i min bokhylla. En av mina favoritförfattare.

 4. Ovanjorden och Verkligheten är jag riktigt sugen på att läsa!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.