Mor gifter sig av Moa Martinson

5 böcker som jag kan tänka mig att läsa om

Jag är inte så bra på att läsa om böcker. Varför? Jag har en lista med kanske 100 böcker som jag är sugen på att läsa och jag har cirka 100 olästa böcker hemma (sad, but true). Jag är även med i en bokcirkel och jag brukar alltid prioritera upp de böcker som vi läser i cirkeln. Det gör att den där listan med olästa böcker och den där hyllan med hyllvärmare liksom aldrig krymper. Det känns i det läget svårt att motivera varför en bok som jag redan har läst skulle få en till chans! Dessutom: en del böcker vågar jag inte läsa om. Att en del läsupplevelser känns så storslagna beror ofta på att de passar in perfekt i den livssituation man var i när boken blev läst. Att läsa om samma bok vid ett annat tillfälle kan förmodligen förstöra vilken bok som helst.

Ändå tänker jag ibland att det vore lite intressant att läsa om en bok och se vad som dyker upp vid en andra läsning! En del böcker kanske faktiskt blev lästa vid helt fel tid i livet och skulle må bra av en omläsning? Här är 5 böcker som jag kan tänka mig att läsa om:

1. Mor gifter sig av Moa Martinson blev jag tvingad att läsa i gymnasiet och jag blev inte berörd alls. Nu minns jag inte ens vad den handlar om. Såhär i vuxen ålder känner jag mig dock väldigt nyfiken på Martinsons författarskap och skulle gärna läsa mer. Jag känner mig också rätt säker på att jag skulle bli mer berörd om jag läste just Mor gifter sig idag. Vad jag förstår så handlar boken om både feminism och om klass. Det är två ämnen som ligger mig varmt om hjärtat.

Mor gifter sig av Moa Martinson
Mor gifter sig av Moa Martinson

2. Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery vill jag gärna läsa igen, för att jag vet att jag har läst åtminstone den första boken flera gånger och att jag då tyckte väldigt mycket om den. Samtidigt minns jag inte riktigt vad den handlade om..? Det vore en kul liten tidsresa (tillbaka till när jag var en tweenie som slukade den här typen av böcker) och en skön nostalgitripp att läsa denna klassiska flickbok om barnhemsbarnet Anne. Boken är första delen i en serie och jag tror inte att jag har läst ut hela serien. Det vore kul att ha som projekt att läsa hela serien (om den håller för omläsning?).

Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery
Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery

3. Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser ville jag läsa om omedelbart efter att jag hade läst ut den för typ tio år sedan. Haha. Så varför inte..? 😉 Det är en väldigt typisk Nesser-roman: välskriven, fängslande och så har den en del lösa trådar, som en omläsning kanske skulle föra ihop lite bättre. Jag tyckte hemskt mycket om den, men blev förvirrad av slutet. En omläsning skulle kanske förhöja boken ytterligare ett snäpp. Eller? Hoppas!

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser
Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser

4. Jonas Hassen Khemiris debutroman Ett öga rött läste jag när den var rätt nyutkommen i pocket. Det var ett tag sedan. Jag har nog utvecklat min läsning en hel del sedan dess och tror säkert att jag skulle uppfatta fler lager i berättelsen om jag läste den idag. Jag älskar allt jag läst av Khemiri och är tämligen säker på att jag inte skulle bli besviken av en omläsning av Ett öga rött. Khemiri skriver alltid så angeläget och fint om rasism och utanförskap. Och i väntan på nästa mästerverk får man väl läsa om hans gamla romaner, antar jag.

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri

5. Madame Bovary av Gustave Flaubert är ännu en i raden av klassiker som jag läste i oinspirerat tillstånd i skolan. Jag känner verkligen att den skulle förtjäna en omläsning med tanke på hur lite jag minns av den och med tanke på hur läst och omtyckt den är. Såhär i vuxen ålder tror jag också att jag skulle kunna läsa in mer i berättelsen om Emma, som drömmer sig iväg genom att läsa kärleksromaner och sedan blir besviken över den trista verkligheten.

Madame Bovary av Gustave Flaubert
Madame Bovary av Gustave Flaubert

Brukar du läsa om böcker?


Kommentarer

4 svar till ”5 böcker som jag kan tänka mig att läsa om”

  1. Ett öga rött har jag så länge tänkt låna av dottern. Hoppas det blir av snart 🙂

    1. Jaa, läs den! Khemiri är fantastisk. <3

  2. Förutom klassiker läser jag sällan om böcker. Martinson tål dock omläsning! Madame Bovary lyssnade jag på som radioföljetong för ett par somrar sedan. Den tålde också omläsning! Kemiri är jag mer tveksam till. Likaså Anne på Grönkulla. Den vill man bara minnas som underbar! Misstänker att den ska läsas vid en viss ålder och att jag nu är alldeles för gammal. 🙂

    1. Vad bra att åtminstone Martinson och Madame Bovary funkar en andra gång! 🙂 Jag får kanske börja lite försiktigt i den ändan.. Khemiri tror jag verkligen på. Jag känner att jag har mer att hämta ur hans första böcker, om jag läste för så länge sedan att det säkert var mycket om gick över huvud på mig.. Anne på Grönkulla får jag kanske lämna som fint minne.. Får se.. 🙂 Ibland måste man verkligen spara på sina fina läsupplevelser och inte förstöra dem med omläsning.. 😮

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.