Löpa varg av Kerstin Ekman

Löpa varg av Kerstin Ekman

Löpa varg av Kerstin Ekman är en vemodig berättelse om att åldras och se tillbaka till de avtryck som gjorts här i livet.

Löpa varg av Kerstin Ekman börjar med att bokens berättare ser en varg. Det väcker någonting inom honom. I många år har han jobbat med skogen – godkänt stora avverkningar utan någon tanke på biologisk mångfald och hållbarhet. Nu börjar han fundera på vad han egentligen har gjort och inser att det inte var rätt.

Vargen möter stort hat i bygden. En kvinna, som lämnat sina får ute, förlorar hela flocken och det är lätt att förstå hennes förtvivlan. Bokens berättare står ändå på vargens sida, kan se det hela på ett mer distanserat sätt. Det slutar självklart inte väl. Till delar är boken spännande som en deckare – på sitt sätt. Självklart är inte det här någon actionfylld thriller, det är mer en lågmäld berättelse om att åldras och se tillbaka på livet och de avtryck som gjorts. Ändå finns spänningen där, som något som lurar bakom texten, bland vargen som smyger i skogen och bland laddade vapen.

Det finaste är ändå betraktelsen över åldrandet. När jag läser den här boken tänker jag på Din stund på jorden av Vilhelm Moberg. Här finns samma vemod och samma blickande bakåt, mot det som varit, men där Din stund på jorden rör sig kring familjen och relationer sträcker sig Löpa varg mer mot vilket avtryck vi gjort i vår närmsta miljö. Det här är ingen bok som skriker ut att vi måste ta hand om vår natur, men budskapet finns där och lyser klart. Och vargen finns där, som ett magiskt väsen, och rör sig högbent i den skog som tidigare generationer varsamt gallrat och som nu främst betraktas som något att skövla.

Kerstin Ekman skriver, som alltid, med känsla och precision. Det är en fantastisk text och i all sin enkelhet en fantastisk liten bok.

Missa inte den här pärlan till kortroman. Lyssna gärna på den som Radioföljetong, där boken är uppläst av Rolf Lassgård. Kan inte tänka mig en bättre röst till den här boken.

Löpa varg

Förlag: Albert Bonniers förlag (2021).
ISBN: 9789100187989.

Kerstin Ekman

Kerstin Ekman (född 1933) är en svensk författare och tidigare ledamot av Samfundet De Nio och Svenska Akademien.

Bokrecension
Datum
Bok
Löpa varg av Kerstin Ekman
Betyg
51star1star1star1star1star
Format
Radioföljetong

Kommentarer

7 svar till ”Löpa varg av Kerstin Ekman”

 1. […] Löpa varg av Kerstin Ekman, denna vemodiga lilla berättelse om att åldras och att titta tillbaka på livet. Huvudpersonen har jobbat i skogen ett helt liv: godkänt stora avverkningar och brukat skogen på ett ovarsamt sätt. Var det rätt? En dag ser han en varg, blir märkligt berörd, och börjar grubbla på det avtryck han gjort under sin tid i livet. Ekman är en författare utöver det vanliga och det märks inte minst i den här romanen. […]

 2. […] Löpa varg av Kerstin Ekman. En av förra årets bästa böcker för min del. En fin och koncentrerad berättelse om livet, åldrande och det avtryck vi lämnar efter oss på jorden. […]

 3. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Läste den i våras. En underbar bok.

  1. Ja, en av hennes bästa, tycker jag. 🙂

 4. bra tips

 5. Ja, det tycker jag! Om du gillar att lyssna kan jag verkligen tipsa om Radioföljetongen.

 6. borde läsa för många säger fina saker

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.