Det bästa jag läst under 2014

Jag redovisade mina favoriter vid halvårsskiftet och då var det framför allt Nyckeln, Häxringarna, Den osynliga bron, Ru, Brinnande livet, Stamtavla samt Min mormor hälsar och säger förlåt som stack ut.

Nyckeln - Mats Strandberg, Sara Bergmark ElfgrenDen osynliga bron - Julie OrringerStamtavla - Karin StrömRu - Kim ThúyHäxringarna - Kerstin Ekman Min mormor hälsar och säger förlåt - Fredrik BackmanBrinnande livet - Alice Munro

Efter det har jag läst ytterligare några riktiga pärlor:

Låt vargarna komma. ÅH, vilken fin bok om systerskap, sorg och att växa upp! Boken kretsar kring June, 14 år, som förlorar sin morbror i aids. I sorgearbetet efter honom träffar hon morbroderns hemlige pojkvän, Toby. Jag tyckte verkligen om den här och ville inte att den skulle ta slut! Den är så lättläst och rakt på och ändå både mångbottnad och intressant. Gillade verkligen! Tror den kanske måste letas upp på ungdomsbokshyllan på bibblan, men gör det!

Låt vargarna komma - Carol Rifka Brunt

Vargar av Nanna Johansson. Den tredje novellen jag läser av Johansson, som annars kanske mest är känd för sina serier. Roligt och skarpt! Den här kretsar kring politiker i Almedalen.

Vargar - Nanna Johansson

Projekt Rosie. Feel good-bok som alla i bokcirkeln tyckte om. Huvudpersonen är en person med utpräglade autistiska drag. Som läsare får man följa honom i hans senaste projekt: Projekt fru…

Projekt Rosie - Graeme Simsion

Naturlära. Kanske inte en bok man läser för texternas skull, men det är definitivt en bok man vill bläddra igenom (och ta god tid på sig). Sveriges största akvarellmästares, Lars Lerins, konstverk är fantastiska.

Naturlära - Lars Lerin

Gone girl. Åh, så knäpp! Jag visste inte ens om jag gillade den när jag läste den, men såhär i efterhand tänker jag ju fortfarande på den och det måste ju betyda något? Deckaren kretsar kring Nick och Amy, ett par, vars förhållande är lite knackigt. När Nick kommer hem en dag vet är Amy borta och verkar ha blivit bortförd. Men vem är skyldig? Hela berättelsen vänds upp och ner flera gånger under läsningens gång. Under året har förresten filmatiseringen haft biopremiär i Sverige och filmen tycker jag var riktigt bra, den med!

Gone girl - Gillian Flynn

Grand final i skojarbranschen. Kerstin Ekman är en otroligt skicklig författare och i den här boken visar hon också sin humoristiska sida. Boken kretsar kring en författare, med vissa likheter med Ekman själv, och hennes spökskrivare. Men mest handlar den om vänskapen dem emellan.

Grand final i skojarbranschen - Kerstin Ekman

Jag heter inte Miriam. En av årets mest hyllade böcker! Väldigt gripande bok om förintelsen och en kvinna som har hemlighållit under ett helt liv att hon egentligen är rom. Jag trodde/räknade med att den skulle Augustprisnomineras, men tji fick jag! Det säger mycket om hur bra böcker som har kommit ut i år (även om jag själv har läst blygsamt få från årets utgivning).

Jag heter inte Miriam - Majgull Axelsson

Americanah, Chimamanda Ngozi Adichies helt bländande bok om rasism i dagens USA. I boken får vi följa Ifemelu, som har lämnat Nigeria och sitt livs kärlek för att plugga i USA. Där kommer hon för första gången känna att hon är svart och att det ger henne helt andra förutsättningar än om hon hade varit vit. Boken är en mångbottnad och välskriven roman som verkligen väckte många nya tankar och insikter hos mig.

Americanah - Chimamanda Ngozi Adichie

Lilla smycket av Patrick Modiano. Det är ingen tjock bok, precis, men den lyckas ändå förmedla väldigt mycket känsla. Parismiljöer, ensamhet och att konfronteras med minnen av en uppväxt utan många fasta punkter.

Lilla smycket - Patrick Modiano

Expeditionen var hemskt fängslande och faktiskt ganska rörande. Jag hade ingen aning om att jag var så intresserad av Andrées expedition innan jag läste Uusmas fantastiska bok om den.

Expeditionen - Bea Uusma

Jag har många favoriter från året, som ni ser. Det är inte lätt att försöka koka ner det till en enda bok… Ska jag göra något slags försök så skulle jag nog vilja säga såhär: årets viktigaste bok är helt kart Americanah. Det är en väldigt tankeväckande bok om rasism och alla naiva, vita, människor behöver verkligen läsa den. Den av årets böcker som jag tycker är mest intressant skriven är dock Ru. Och någonstans, på något sätt, så är det nog Låt vargarna komma som är den av årets böcker som berört mig mest. Den är SÅ fin.


Kommentarer

4 svar till ”Det bästa jag läst under 2014”

  1. Apropå tegelstenar är väl den osynliga bron en sån? Jag har länge varit sugen på den men blir rädd för tjockleken.

    1. Ja, den är tjock. :/ Jag tror den är runt 600 sidor eller något sådant. Jag tyckte om den, men den är nog inget för den som undviker tegelstenar.

  2. Jag gillade verkligen Gone Girl. Ska bli spännande att se vad jag tycker om filmen, när den nu visas på svensk tv. Flera bland dina årsbästa som jag ska läsa i år.

    1. Jag tyckte filmen var helt okej i alla fall. 🙂 Fast, som vanligt, är boken bättre. 😉
      Kul att du planerat att läsa flera av mina favoriter. Du har många bra böcker framför dig! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.