På båttur till Vasa i juli

Augusti: jobba och läsa

Imorgon är augusti här och jag börjar jobba igen efter fem veckors föräldraledighet och semester. Jag har aldrig haft en så lång sommarledighet sedan jag gick ut i arbetslivet. Någonstans måste jag erkänna att det känns lite skönt att börja jobba igen. Det är i vart fall tid då jag kan tänka en tanke i taget, till skillnad från hemma, där det mesta präglas av livet med vår ettåring. Det har såklart varit otroligt och ett privilegium att få vara hemma med henne – all tid med henne känns som en fantastisk lyx, men det är rätt krävande också. Många som är eller har varit småbarnsförälder kan nog relatera….

Under sommaren har vi hunnit med att träffa nära och kära, vi har varit i Öregrund och i stugan, vi har haft en minisemester i Vasa och vi har gjort en hel del utflykter i närområdet. Vi har badat! Vi har påtat i trädgården (inte så mycket och ofta – har knappt varit hemma)! Allt som allt har det varit en riktigt fin sommar och jo – det känns otroligt vemodigt att semestern går mot sitt slut. Det finns vänner jag inte har hunnit träffa och en del utflykter som inte blivit av, men hinner man någonsin allt man tänkt sig?

Jag har hunnit med några böcker i alla fall: fyra stycken närmare bestämt. Får se hur många som hinns med i augusti. Om inte annat hoppas jag på att hinna klart med Mysteriet Henri Pick av David Foenkinos, för den ska vi bokcirkla nästa gång. Under sommaren har vi uppehåll med bokcirkeln, så nu längtar jag efter nästa träff! Vad läser du under sensommaren? 🙂

Mysteriet Henri Pick av David Foenkinos

Vill du ha tips på böcker som kommer ut i augusti så kommer det här:

  • Den underjordiska solen av Andrea Lundgren kommer jag läsa förr eller senare! Jag har läst hennes novellsamling Nordisk fauna och är nu mycket nyfiken på hennes nya roman. Romanen verkar, liksom Nordisk fauna, utspela sig nära naturen. Förlaget beskriver den som ”en roman om att vilja gräva djupt i smuts och lera, om underjordens kaos och skönheten i det lysande mörkret.”
  • Flyktdjur av Inger Frimansson väckte mitt intresse med Shirehästen på framsidan. Boken beskrivs som en uppväxtskildring och ett familjedrama. Den utspelar sig till delar på en gård med just Shirehästar. Jag har inte läst så mycket av Frimansson, så den här är jag riktigt nyfiken på.
  • Hej, hej vardagsmat! av Sara Ask, Lisa Bjärbo och Louise Winblad kommer jag absolut att unna mig. Tvärtom mot vad man kanske kan tro är jag ingen stor boksamlare, men kokböcker vill jag gärna kunna ha och använda utan att fundera över lånetider och spill. Ask och Bjärbo ligger bakom några av mina mest sönderlästa kokböcker: Mera vego och Ännu mera vego, och nu har de teamat ihop sig med fantastiska serietecknaren Louise Winblad (HejHejVardag) och gjort den här boken som förutom recept innehåller fakta och råd kring barn och mat.
  • Förlaget Modernista har de senaste åren gett ut ett gäng samlingar med noveller och romaner av olika välkända författare. Jag har skaffat mig samlingsvolymer med Bodil Malmsten och Tove Jansson. Nu i augusti kommer Romaner av Karin Boye. Jag har läst Kallocain (två gånger till och med!), men har mer att upptäcka. Fin bok att ha i hyllan också!
  • Varför har jag aldrig läst Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs? I år fyller den 25 år och kommer i nyutgåva. Nu har jag därmed chansen. Det vore kul att läsa den här moderna klassikern, som anses vara ett sådant fint tidsdokument över 90-talet.