Nya böcker i september, del 1

I september kommer det ut massor av böcker jag är intresserad av. Här kommer en del 1, med några av de jag är nyfiken på att läsa så småningom.

 • Jag känner mig fortfarande helt paff över att Patrik Svenssons Ålevangeliet kunde göra en sådan succé. Så oväntat?! Nu kommer den till och med som opera här i stan. Patrik Svensson är nu aktuell med Den lodande människan, en bok om havets lockelse. Låter ju otroligt härligt! Boken kom i augusti, men gick mig förbi i somras, så den får komma med i den här listan.
 • Jag älskar HusdrömmarSVT! Innan pandemin blev det inte mycket TV i vårt hushåll, men sedan började de plöjas Husdrömmar med mera. När vår dotter var nyfödd och jag ammade 40+ h i veckan sågs ett och annat avsnitt. Kommer alltid känna någon slags nostalgi över programmet på grund av det. Husdrömmar Sicilien har jag såklart också sett. Och vill man ha mer av detta speciella hus, som under programserien förvandlats från något av en ruin till ett hem med mycket karaktär, är Marie Olsson Nylander aktuell med en bok om sin husdröm på Sicilien: Det rosa huset. Ska man vara petig kom den ut redan i augusti, men…
 • Karin Bojs fortsätter att skriva populärvetenskapligt om människans ursprung. Ni kanske läste Min europeiska familj för några år sedan? Nu kommer Europas mödrar, där Bojs går på djupet kring folkvandringar och könsroller. Känns som att många fördomar kan kastas omkull med den här boken(?).
 • Bengt Ohlsson är en riktigt bra författare och varje gång jag läser något av honom tänker jag att jag vill läsa mer.. Nu kommer Föda åt min hämnd, som utspelar sig under Andra världskriget. Förlaget skriver: ”Bengt Ohlssons roman är en lågmäld och hudnära berättelse om en ung idealist som sjunker allt djupare ner i förnedringen, både som man och som medborgare.” Låter som en bok för mig.
 • Jag är precis som alla andra och älskar, älskar, älskar Lars Lerins akvareller. Dessutom är jag en tokig kattkvinna (med allergi 🙁 ). Med det sagt: Kattjakten av Lars Lerin?! Så ljuvligt!
 • Det här blir ett köptips för den som funderar kring present till en nybliven förälder: Bonnier Carlsen har precis gett ut en Mina första år-bok med illustrationer av Elsa Beskow. Älskar hennes illustrationer! Så fin!
 • Jag har många gånger frågat mig själv varför jag aldrig har läst något av Björn Ranelid. Han som belönats med Augustpriset, bara en sådan sak! Kanske är det nu jag läser Min skolfröken skall vara ett frimärke? Intresseväckande titel, om inte annat! I boken minns Ranelid sin första skolfröken. Så fint!
 • Nisse & Nora sover över vill jag läsa för mitt barn. Jag lånade en tidigare Nisse & Nora-bok (Nisse & Nora träffar djuren) och tyckte att den var så mitt-i-prick i att skildra hur man kan ha olika personligheter och att ingenting är mer rätt än något annat. Jag gissar att den nya boken, där Nisse & Nora sover över hos mormor, är lika bra. Emelie Andrén har skrivit och Lisa Moroni har illustrerat.
 • Det var fantastiskt länge sedan jag lyssnade på Kan du säga Schibbolet?, av Marjaneh Bakhtiari, men jag minns den fortfarande som en av mina favoritljudböcker och som en väldigt rolig och tänkvärd berättelse om rasism, främlingsfientlighet och mångkultur. Nu är Bakhtiari aktuell med Oändligt underbart, som på sätt och vis verkar ta sig an ett angränsande ämne. Minus humorn. Vill läsa! Förlaget börjar sin beskrivning med meningen: ”Shayan är snart femton år och under det kommande dygnet kommer han att dö.”. Känns intressant och brännande redan där.
 • Liiite tidigt kanske, jag har inte ens vant mig med tanken på höst, men Pixi adventskalender är redan ute. Man måste tänka på barnen. Förmodligen kommer mamman öppna flest luckor. Ja, ja.
 • Jag försöker introducera Mumin för min 1-åring, men det mesta riktar sig för lite större barn (eller vuxna?!). Men Sov mina ungar kan nog gå hem! Pekbok i kartong! Text av Tove Jansson och illustrationer av Tove Jansson och Mia Nilsson.
 • Det märks att Klas Östergren har lämnat Svenska akademien bakom sig. 😉 Han är i alla fall otroligt produktiv just nu(?!). Jag har varken hunnit läsa Renegater (kommer läsa den när som helst!!) från 2021 eller någon av hans två böcker (!) från 2022, men Östergren är Östergren och jag är såklart nyfiken på hans alldeles nya roman ändå. Den heter Större trygghet aldrig fanns. Om jag förstår det rätt är det en roman baserad på en fiktiv person och värld skapad av konstnären Björn Levin (aktuell på Moderna museet btw). Intressant!
 • Kjell Westö! Jag vet inte hur många gånger och i hur många sammanhang jag har tipsat om hans fantastiska roman Hägring 38. Nu kommer Åren, som Kjell har skrivit tillsammans med sin bror, Mårten Westö. Två uppväxtskildringar och livsberättelser. Känns som ett superintressant grepp att teama ihop sig med ett syskon och skriva en sådan här bok!

Varsågod för alldeles för många boktips. 🙂 Och mer kommer det… Medan jag har suttit och glott på Husdrömmar (och fött barn) verkar det som att andra har ägnat pandemin åt att skriva. 😉 Eller hur man nu ska tolka det. Det kommer i vart fall massor av intressanta böcker i höst..! Har du någon bok du ser fram emot lite extra?


Kommentarer

2 svar till ”Nya böcker i september, del 1”

 1. Kul med nytt från Kepler! Det kommer verkligen ut massor av kul i höst!

 2. Profilbild för Lisa+Jansson
  Lisa+Jansson

  Tack för många tips. Jag är mest sugen på Bengt Olsson och Kjell Westös nya. Jag väntar på Keplers nya som kommer i oktober också.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.