Nya böcker i september, del 2

I september kommer det ut massor av böcker jag är nyfiken på. Här om dagen postade jag del 1 och här kommer alltså en del 2 med mer.

 • Det var nog många med mig som läste och upprördes av adoptionsgranskningen i DN 2021. Trion bakom avslöjandet om stulna barn och andra missförhållanden, Patrik Lundberg, Josefin Sköld och Alexander Mahmoud, är nu aktuella med en bok med fördjupning: Adoptionerna.
 • Therese Bohman har skrivit två av mina favoritböcker: Den andra kvinnan och Aftonland. I augusti kom Andromeda, som kretsar kring ett förlagshus och relationen mellan förlagschefen och en ung kvinna som börjar som praktikant. Mina förväntningar är mycket höga!
 • Jag brukar lyssna på En varg söker sin podd med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Jag håller sällan med dem, men tycker att podden är uppfriskande och kul. Det är en av få kulturpoddar jag orkar med och ungefär den enda ”två personer sitter och snackar”-podden jag pallar att lyssna på. Ändå har jag faktiskt inte läst någon av Carolines romaner. I höst kanske det är dags att ändra på det, för nu är hon aktuell med D e kroniskt.
 • En mammas överlevnadskokbok kan eventuellt behövas nu när vår dotter börjat förskolan och hela familjen ska bli mätta och nöjda samtidigt som alla är ganska trötta… Vivi Wallin är författaren.
 • Kritikernas älskling (och det kan man ju förstå!), Johannes Anyuru, har skrivit en ny roman: Ixelles. Förlaget beskriver den som ”en polyfon och vindlande roman om vänskap och längtan, och ett kärleksbrev till fiktion, påhittade liv och bibliotek.” Låter fint!
 • Än är det långt till jul, men redan nu smyger en del förlag igång med utgivningen av böcker som anknyter till julen. Modernista ger exempelvis ut Julsagor av H.C. Andersen. Den väcker läslust! Han har faktiskt skrivit många av de finaste och vemodigaste julberättelser jag vet (Granen <3).
 • Liv Strömquist är Sveriges kanske vassaste och roligaste folkbildare och satiriker. Jag har läst alla hennes serier. Nu kommer Liv Strömquists astrologi: ett ”satiriskt seriealbum, som med stjärntecken som ram roastar mänskligheten”. Jag står redan i kö på biblioteket.
 • Såhär i valtider är det många som presenterar enkla lösningar på sjukvårdskrisen. Och visst önskar man att det fanns en enkel lösning. Hör man någonsin någonting annat än att vårdpersonalen går på knäna och att vårdköerna är för långa? För den som vill fördjupa sig kom Dan Anderssons Sjuk vård ut i augusti. Dan Andersson har varit LO:s chefsekonom och har suttit i styrelsen för Karolinska, så han har nog ett och annat att dela med sig av.
 • Vi läser främst nyare barnböcker för vår dotter, men ibland slår nostalgin till och jag vill läsa böcker om figurer jag minns från min egen barndom. Som Lilla Anna av Inger och Lasse Sandberg! Böckerna om Lilla Anna och Långa farbrorn är härligt illustrerade, tycker jag. Kul collage! Nu i september kommer en samlingsvolym med tre Lilla-Anna-berättelser. Den innehåller Var är Långa farbrorns hatt?, Var är Lilla Annas hund? och Lilla Anna och de mystiska fröna.
 • Det spelas en hel del vaggvisor här hemma och några av de finaste är i mitt tycke de som Astrid Lindgren textförfattat. Vargsången är en av de allra bästa (från Ronja Rövardotter). Nu kommer den som bilderbok med illustrationer av Lena Sjöberg.
 • Jag läser inte poesi speciellt ofta, men jag har en del guldkorn i bokhyllan och den som glittrar mest (både bildligt och bokstavligt…) är Vitsvit av Athena Farrokzhad. Den är så bra och vass! Nu är jag mycket nyfiken på Åsnans år, en diktsamling som rör sig kring åsnan, ”djurvärldens proletär som dumförklaras för att exploateras”, en ”migrant som aldrig får lägga ner sin last”.

Kommentarer

2 svar till ”Nya böcker i september, del 2”

 1. Kul! Jag hoppas det blir min tur i bibliotekskön snart.. 😀

 2. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Tack för många fina tips. Jag är nog mest sugen på Therese Bohmans nya.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.