Nya böcker i oktober

Jag älskar att bläddra i förlagens kataloger och längta efter nya böcker! Sedan kan det mycket väl hända att det dröjer år och dag innan jag läser dem (i den mån jag ens gör det :)). Men ändå! Här är några av de titlar som fångat mitt intresse i oktober:

  • Det man lyssnar på i tonåren kommer ofta att följa en genom livet och den musiken brukar också sätta särskilt djupa spår. För mig finns det en handfull artister som har en alldeles speciell plats i mitt hjärta sedan den tiden och en av de är Lars Winnerbäck. Nu är han aktuell med en ny barnbok, Hej, jag heter Folke, illustrerad av Olle Eksell. Jag vet att Winnerbäck har illustrerat böcker tidigare, men jag har inte läst någon av hans böcker. Böckerna blir nu en ny kul grej att upptäcka tillsammans med min dotter.
  • Jag uppskattar poesi, men vill helst att den ska vara hyfsat lättillgänglig. Många har då tipsat mig om att läsa Kristina Lugn. Självklart är jag nyfiken på den postuma diktsamlingen Inte alls dåligt. Förlaget skriver: ”En av de sista gångerna Kristina Lugn och jag sågs över te och scones berättade hon om en pärm med dikter och diktutkast som hon inte sett i på mycket länge. ’Det var inte alls dåligt’, var hennes kommentar.” Generellt sett är jag inte superförtjust i postuma alster, men med den kommentaren måste man ju ändå tycka att det är fint att diktsamlingen har kunnat sammanställas och ges ut.
  • Mats-Eric Nilsson har skrivit ett flertal uppmärksammade reportageböcker, däribland Den hemlige kocken, om matfusk och tillsatsämnen i mat. Men han granskar även annat! Nu är han aktuell med Kåppi pejst, som är ett försök att svara på frågan ”håller Sverige på att bli världens mest amerikaniserade land?”. ”Hur gick det till när vi »tjugofyrasju« började »embrejsa« vartenda nytt amerikanskt»buzzword«?”
  • Det kommer en uppföljare på Miniatyrmakaren av Jessie Burton! Titeln är Lyckans hus. Jag tycker egentligen att Musan, av samma författare, är en större läsupplevelse /än Miniatyrakaren/, men ändå! Jag ser fram emot att få läsa om familjen Brandt och miniatyrmakaren en gång till.
  • Det pågår en satsning för att föra berättelserna om Mumintrollen in i framtiden. Kul! Nu kommer Mumintrollen på hattifnattarnas ö med återberättade episoder ur kapitelböckerna Småtrollen och den stora översvämningen och Trollkarlens hatt. Alex Haridi, Cecilia Davidsson och Cecilia Heikkilä har arbetat fram boken, baserad på Tove Janssons berättelser. Hoppas min dotter gillar!
  • För inte så länge sedan kastade en kollega ur sig en fråga på lunchen: ”Finns det någon avreglering som har lett till någon förbättring?”. Ingen kom på något. Exemplen på när privatiseringar och avreglering har blivit dyrt och lett till försämringar är däremot många, många. Friskolan är ett intressant exempel. Vill man fördjupa sig i frågan gissar jag att det finns mycket att hämta i Valfrihetens pris av Sofia Axelsson. Hon har granskat valfrihetens baksida…
  • Celeste Ng fick mycket uppmärksamhet för sin roman Små eldar överallt. Jag tror att många med mig är nyfikna på hennes nya roman i svensk översättning, Våra förlorade hjärtan. Förlaget skriver: ”Våra förlorade hjärtan” är en lika spänningsfylld som hjärtskärande roman om den okrossbara kärleken mellan en mor och hennes barn, i ett samhälle styrt av rädsla.”

Kommentarer

2 svar till ”Nya böcker i oktober”

  1. Kul att du gillade! Jag har inte läst något av Lugn, så jag är verkligen sugen på den!

  2. blandat, intressanta tips, Kristina Lugns sista är jag nyfiken på

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.