Bokkedjan 1: En favoritbok

Jag hittade Bokkedjan hos Du är vad du läser. Tyckte det kunde vara kul att vara med på den, såhär i brist på böcker att uppdatera om.

För den som undrar hur det står till på bokfronten kan jag meddela att jag egentligen läser ganska mycket. Jag har nyligt läst ut Pohls Havet inom oss och jag är på god väg med Marisha Pessls Fördjupade studier i katastroffysik. I avsaknad av FTP-program kan jag dock inte lägga upp någon bokrecension av Havet inom oss (eller någon annan bok), så det får vänta till nästa år. I avsaknad av min prydliga lista på årets böcker kan jag heller inte våga mig på att göra en sammanställning över årets lästa böcker, vilket jag annars hade varit sugen på att göra.

Nåja. Bokkedja alltså. Den går ut på att associera fritt kring ett ämne, den här gången är det En favoritbok som är ämnet.

En stor favoritbok för mig är Gardells Ett ufo gör entré, som handlar om att växa upp. När jag läste den kändes det som att den handlade om mig och jag kände så väl igen mig i dess formuleringar och de ämnen den tog upp.

Ett ufo gör entré - Jonas GardellEn annan bra bok om en uppväxt är Åsa Linderborgs självbiografiska roman Mig äger ingen, som berättar mycket om Lindeborgs hårt arbetande och alkoholiserade pappa.

Mig äger ingen - Åsa LinderborgI Mig äger ingen finns det en del fungeringar kring klassfrågor och det får mig att tänka på nästa bok i denna bokkedja: När man skjuter arbetare…, som handlar om Signe som ”gifter upp sig” i klasserna med en man som visar sig vara psykiskt sjuk. Det är en annan av mina stora favoritböcker.

När man skjuter arbetare... - Kerstin ThorvallHär slutar nog min bokkedja för den här gången. Får se vad temat blir nästa gång!


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.