En komikers uppväxt

En komikers uppväxt av Jonas Gardell
En komikers uppväxt av Jonas Gardell

Den här boken handlar om Juha Lindström, som ständigt försöker att spela clown i hopp om att få vara med klassens tuffa klick.

Sävbyholm heter stället där han bor och växer upp i 70-talets Sverige. Det är ett ställe som utåt ser både fint och välvårdat ut, med solur i trädgårdarna och välmående människor, men där mycket göms mycket under ytan. Människorna gör sitt bästa för att verka lyckliga och ha allt under kontroll, men de skriker i panik när ingen ser eller hör. Det jobbigaste är att försöka överleva skolan, där mobbning och dålig sammanhållning är mångas vardag.

Boken handlar om Juha och hans barndom men den innehåller också brev från den vuxna Juha, komikern Juha. Den vuxna Juhas tillbakablickar gör att man får se barndomsskildringen ur  ytterligare ett till perspektiv, vilket är intressant.

Det här är en av mina favoritböcker. Det är en underbar bok, som man bara måste läsa! Även om man inte levde på 70-talet kan man känna igen sig i de känslor och situationer som finns i boken. I den här boken blundar inte författaren för det som är svårt att tala om. Det här är en vackert och roligt berättad bok om svåra ämnen som ångest, mobbing och utanförskap.

I korthet

Rekommenderas för: Den som vill läsa en vackert och roligt berättad bok om en uppväxt i 70-talets Sverige där människor gör vad de kan för att hålla uppe sina fasader, men där mobbing, ångest och utanförskap bubblar under ytan.

Betyg: 5 solur av 5.

Om En komikers uppväxt och Jonas Gardell

Jonas Gardell (född 1963) är en svensk författare, dramatiker och komiker. Han debuterade med diktsamlingen Den tigande talar 1979 och kom ut med sin första roman, Passionsspelet, 6 år senare. Gardell har sedan dess skrivit en lång rad uppmärksammade böcker, bland annat böckerna om Juha, där En komikers uppväx är den första delen. Han har också gjort flera pjäser samt film och TV, t.ex. publiksuccén Livet är ett schlager. Jonas Gardell lever sedan många år tillsammans med maken Mark Levengood. Jonas Gardell har en hemsida, en fansida på Facebook samt twittrar under @jonas_gardell.

Utgivningsår: 1992 (första svenska upplagan, Norstedts), 2000 (pocketupplagan på bilden, Pan).
ISBN: 9789113051901.
Antal sidor: 247.
Andra delar i serien: Övriga delar i trilogin om Juha. Ett ufo gör entré, Jenny.
Andras röster: Bokföring enligt MonikaBoknea, BooksessedDagensbok.com.

Baksidestext

”Tolvårige Juha Lindström är klassens clown. Att vara rolig är det enda han är bra på. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och dvärgkaninen Prutten – och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt fula hår och som Juha skäms för, den mobbade Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan.

En komikers uppväxt speglar en generations uppväxt i sjuttiotalets svenska förort är en av de roligaste och samtidigt sorgligaste barndoms skildringarna i modern svensk litteratur.”


Kommentarer

3 svar till ”En komikers uppväxt”

  1. […] 70-talet. Allra mest känd är nog faktiskt Blir du lönsam, lille vän? som pryder omslaget på En komikers uppväxt av Jonas Gardell. Den fotorealistiska målningen med den väldigt igenkännbara skolmiljön och […]

  2. […] vilja påminna om hans tidigare romaner. En av mina favoriter är trilogin om Juha, som inleds med En komikers uppväxt (från 1992). Det är så himla fina böcker om tonårstid, mobbing, utanförskap, att känna sig […]

  3. […] och jag har vandrat bakåt i mitt arkiv. Jag hittade ett gammalt inlägg om Jonas Gardells roman En komikers uppväxt, den första boken i trilogin om Juha. Det är oerhört fina böcker om en uppväxt i ett […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.