Romanen om Olof av Eyvind Johnson

Romanen om Olof: Se dig inte om! av Eyvind Johnson

Se dig inte om! är den tredje delen i Romanen om Olof, Eyvind Johnsons självbiografiska berättelse om arbete och klass vid 1900-talets första hälft.

Betyg: 3 av 5.

Med Se dig inte om! fortsätter Eyvind Johnson sin svit Romanen om Olof. Böckerna brukar omnämnas som självbiografiska, men huvudpersonen heter alltså Olof och i den här romanen har han hunnit bli sjutton år. Olof har på allvar börjat förflytta sig från det han kommit från. Han har rört sig från en fosterhemstillvaro, genom livsfarligt slit med flottning och annat farligt (barn)arbete och nu hamnat på en biograf. Han blir biografmaskinist. Han läser. Han kostar på sig att drömma sig bort.

Det här är nog den del jag gillar bäst, hittills. De tidigare delarna utspelade sig bland mörker och kyla bland timmerstockar som kan krossa den som kliver fel. Det var berörande, men också väldigt avlägset. Nu gläntar Olof på dörren till någonting annat, någonting modernt, någonting som också öppnar fönstret till resten av världen och som jag finner lättare att relatera till. Jag tycker det är riktigt kul att läsa om Olof på biografen. Samtidigt: boken är just precis det – en bok om en tonåring som är på väg att bli vuxen och som försöker uppfinna sig själv genom jobbet. Världen är avlägsen. Jag menar det inte som någonting negativt. Det här är en uppväxtskildring och ett tidsdokument från en sjuttonårings perspektiv, en fin klassiker, som jag särskilt kan rekommendera att lyssna på som Radioföljetong. Uppläsningen av Lennart Jähkel är fantastisk!

Romanen om Olof: Se dig inte om!

Se dig inte om! är den tredje delen i Romanen om Olof. Övriga delar är: Nu var det 1914, Här har du ditt liv! och Slutspel i ungdomen. Se dig inte om! utkom första gången 1936 (Albert Bonniers förlag). Jag har lyssnat på den som Radioföljetong i uppläsning av Lennart Jähkel.

Eyvind Johnson

Eyvind Johnson (1900–1976), född Olof Edvin Verner Johnson, var en svensk, Nobelprisbelönad författare, känd för sina arbetarromaner. Han var också ledamot av Svenska Akademien.


Kommentarer

4 svar till ”Romanen om Olof: Se dig inte om! av Eyvind Johnson”

  1. jag har ju påfågelsrum ?

    1. Härligt! Det är verkligen eleganta fåglar. 🙂

  2. borde plocka fram Eyvind Johnson, fin påfågelbakgrund.

    1. Ja, han är ju en författare man gärna vill ha läst. 🙂
      Tack! Det är en tapet en tidigare ägare har satt upp i vårt radhus. Gillar också den! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.