Ny nordisk design av Dorothea Gundtoft

Ny nordisk design av Dorothea Gundtoft

Ny nordisk design är en bok som ger en kort introduktion till några av nordens mest intressanta(?) nya formgivare. En kul bok att bläddra i!

Betyg: 2 av 5.

Ny nordisk design är en faktabok som presenterar några av Nordens mest uppmärksammade samtida formgivare och en del förgrundsgestalter i stil med Arabia, Finn Juhl och Svenskt Tenn. Det är en kul bok att bläddra i om man har intresse för inredning och design. Jag skulle beskriva mig själv som ”lagom intresserad” – jag tycker att det kan vara väldigt kul med inredning och jag ser gärna program stil med Grand Designs på TV, men jag är inte tillräckligt intresserad för att själv plöja ner de summorna som krävs för att inreda med ”designermöbler”. Jag nöjer mig med att titta och det är gott så. Här finns en hel del jag känner igen och ännu mer som är helt nytt för mig. Exempelvis hade jag väl aldrig hört talas om någon isländsk formgivare innan jag läst den här boken.

Det är en trevlig bok, men med det sagt måste jag erkänna att jag inte riktigt vet vem boken riktar sig till. Det finns rikligt med snygga bilder, men texterna känns varken som en fördjupning för den redan insatte eller som en bra introduktion för den som inte kan så mycket om fältet. De flesta texter är av typen ”fråga-svar”, där formgivarna har fått i stort sett samma frågor om inspirationskällor och bakgrund. Det blir snabbt enformigt. I stort sett alla inspireras av naturen och tycker att Köpenhamn är en fantastisk stad. Okej. Men varför inte berätta om designen istället?

Sedan finns det alltid ett litet problem med ordet ”ny”. Den här boken utkom 2015 och jag har ingen aning om hur urvalet till den har gjorts. Kanske är alla bokens formgivare fortfarande aktiva och skapar intressant design, kanske inte. Boken ger en ögonblicksbild över vad som var hett och intressant 2015, antar jag, men jag saknar en övergripande beskrivning av bokens ”nu” – vad kännetecknar egentligen ny nordisk design? Skiljer den sig från tidigare designklassiker? Vart är den på väg?

Som sagt: en trevlig bok, men kanske inte det uppslagsverk jag kanske hade hoppats på.

Ny nordisk design

New nordic design gavs ut första gången 2015. Den finns översatt till svenska av Ole Andersson och utgiven av Historiska media (2015). ISBN: 9-789175-453842.

Dorothea Gundtoft

Dorothea Gundtoft är en dansk stylist och författare.