Scandinavian design av Ingrid Sommar

Scandinavian design av Ingrid Sommar

Scandinavian design, av Ingrid Sommar, är en trevlig bok att bläddra i för att få upp ögonen för vad som utmärker modern design från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.

Betyg: 4 av 5.

Scandinavian design, av Ingrid Sommar, är en faktabok om det titeln skvallrar om: skandinavisk design, som i det här fallet omfattar modern design från både Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Här finns kapitel över både modern skandinavisk arkitektur, husgeråd, möbler, inredning, smycken, mode, mat & dryck, teknologi och grafik. I korta texter ges en introduktion till området och därefter följer ett antal sidor med färgbilder och exempel.

Scandinavian design känns kunnig och gedigen, även om den såklart är väldigt översiktlig. Eftersom boken kom ut tidigt 2010-tal kan man tycka att en hel del saknas, inte minst när det gäller teknologi, som i den här boken bland annat fokuserar på, med dagens mått mätt, gammaldags mobiltelefoner från Nokia och Ericsson. Jag säger det inte som någon kritik, utan mer som en upplysning om att boken har några år på nacken.

Det fina är att de designers som presenteras känns som självklara val och som personer vars design helt klart står sig idag. Ingrid Sommar har på något vänster verkligen lyckats att helt kort sammanfatta detta omfattande område. Med omfattande menar jag att boken som sagt tar sig an allt från mat till inredningsdesign, men också att den spänner över tid och ett visst geografiskt område. Finns det något som utmärker just skandinavisk design? Innan jag hade läst den här boken hade jag inte direkt kunnat svara på den frågan. Nu har jag faktiskt fått en känsla av vad som är speciellt med design från just vår del av världen. En kul bok för den som är intresserad av design!

Scandinavian design

Scandinavian design gavs ut av Carlton books 2003 och har därefter kommit i en uppdaterad utgåva 2011. Jag har läst den uppdaterade versionen. ISBN: 978 1 84732 589 1.

Ingrid Sommar

Ingrid Sommar (född 1945) är en svensk journalist och författare.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.