Snöläget i påskas

Maj 2023: springa & äta tårta

Maj, så efterlängtat! Har det här varit den segaste våren någonsin? Ett tag kändes det som att snön aldrig skulle smälta bort, men magiskt nog räckte det med några få varma dagar så började det ändå komma upp vårlökar i rabatterna.

I maj fyller vår dotter två år(!!!). Hur gick det till?! Min stora, lilla tjej! Födelsedagen ska förstås firas med de närmsta: bland annat mormor och morfar, som kommer och hälsar på. Hoppas Umeå visar sig från sin bästa sida och bjuder på värme dessa dagar. Kanske dottern till och med kan använda en av förra årets födelsedagspresenter: sandlådan. Den har varit täckt med snö fram tills… nyss?

Annars planerar jag inte så mycket för maj. Jag hoppas dock att jag hinner springa en del. Jag har nämligen anmält mig själv och en hel del kollegor till Blodomloppet och det vore kul att inte vara helt ur form när det väl är dags. Än så länge känns det bra i alla fall. Jag har hunnit med ett antal rundor och det har gått över förväntan, om man får säga så.

Vad gäller böckerna har jag framför allt ett läsmål: att hinna lyssna klart på nästa bokcirkelbok. Nästa gång ska vi bokcirkla Årets bok-vinnaren Dit du går, följer jag av Lina Nordquist. Det är rent objektiv sett en bra bok: gripande, spännande, allt sådant. Ändå: jag känner ett motstånd. Är den inte för lång? Är den inte lite väl sentimental? Får se hur den utvecklar sig… Oavsett hur det går ska det bli skojigt att diskutera den. Bokcirkeldiskussioner kan verkligen få en ”halvbra” bok att tippa över åt något håll – växa till något större eller rasa ned och få ett sämre betyg.

Vill du läsa något nytt har jag några tips, som kommer här:

  • Två av Ann Forslinds Bäbis-böcker kommer i ny ”board book”-version: Bäbis kan och Bäbis rädd. Kul att dessa barnboksfavoriter kommer i en version som är lätt för små barn att bläddra i själv. Vårt barn har verkligen uppskattat Bäbis-böckerna (och gör det ännu).
  • Äntligen nytt av fantastiska Martina Haag! Hon kan skriva fantastiskt gripande om ångest, men också underhålla som få andra. Jag misstänker att hennes senaste, Från och med nu, innehåller lite av båda. Den beskrivs som en bok om två vänner, som mitt i livet bestämmer sig för att uppfylla alla sina drömmar.
  • Medicinhistoria hör inte till mina mest lästa genres, men Elinor Cleghorns Sjuka kvinnor gjorde mig intresserad. Boken handlar om ”missförstånd, mystifieringar och feldiagnosticeringar som tycks följa kvinnors sjukdomar och smärta”. Det känns som att vi än idag har förvånansvärt många mystiska ”kvinnosjukdomar” i samhället: sjukdomar och smärttillstånd som långt ifrån alla tar på allvar. Sjukt!
  • Bland alla småbarnsböcker vi har plöjt hittills är Sickan-böckerna, av Sofia Rådström, de jag uppskattar mest (dottern tycker också om dem!). Med underbara illustrationer och härliga rim berättar Rådström varmt och humoristiskt om vardagssituationer med igenkänning. Nu kommer Ät nu, Sickan och Var är Sickan? Den sistnämnda är dessutom en bok med flikar, vilket jag känner på mig kommer att bli en hit här hemma (vi har en annan flik-bok hemma och dottern vill gärna läsa den om och om och om igen).

Vad läser du i maj?


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.