Sköna Maj av Eli Åhman Owitz

Sköna Maj av Eli Åhman Owetz

Sköna Maj, av Eli Åhman Owetz, är en lättläst bok om en glad senior som råkar missa bussen och istället får en händelserik dag på stan.

Betyg: 4 av 5.

Sköna Maj, av Eli Åhman Owetz, är en mysig feelgoodberättelse om senioren Maj, som får en oväntat äventyrlig dag på stan. Hon ska ta bussen hem från frisören, men missar den och bestämmer sig istället för att gå. Maj passerar den klädbutik hon jobbade i som ung (fast nu säljer den även second hand-kläder – varför man nu skulle vilja köpa gamla kläder, som Maj ser det), en restaurang, där personalen inte har en aning om hur man lagar rotmos, och en möbelaffär med oerhört sköna sängar. Men framför allt springer hon av en händelse på Lennart – hennes ungdomskärlek, som hon inte sett på många, många år.

Sköna Maj är skriven på lättläst svenska och i en intervju i Sveriges radio hörde jag Eli Åhman Owetz berätta om att skriva lättläst. Jag hade förmodligen inte valt att lyssna på boken om det inte vore för att intervjun gjorde mig så nyfiken. Jag tyckte också att det var så himla fint när hon berättade att hon skrivit boken med sin Alzheimersjuka mamma, och den högläsning de haft på hennes äldreboende, i åtanke. Det gör mig glad att tänka på att det produceras lättlästa böcker, som möjliggör för fler att få ta del av det läsning och berättande kan ge.

Jag lyssnade på boken med en viss farhåga att boken skulle vara så enkelt skrivet att den skulle falla platt, men till min förvåning tyckte jag riktigt mycket om den. Sköna Maj är en lättsam, varm och rolig berättelse som passade perfekt att lyssna på som ljudbok.

Sköna Maj

Sköna Maj gavs ut av LL-förlaget 2021. Jag lyssnade på boken som Radioföljetong i Sveriges radio, i uppläsning av Fransesca Quartey . ISBN: 9789188073945.

Eli Åhman Owetz

Eli Åhman Owetz är en svensk journalist och författare.