Tiger eller lamm?

Tiger eller lamm - Klaus KordonMunli är en ung indisk flicka. Hon bor i en fattig by där man tror på en tolkning av hinduismen, som säger att kvinnan i princip är mannens ägodel. Det vanligaste är att flickorna gifts bort redan i 13-årsåldern, och i vissa fall ännu tidigare, mot en stor brudpenning. Vem flickan gifts bort med är en överenskommelse mellan brudens far och den blivande maken.

Munli råkar höra ett samtal mellan sin far och en man i byn som hon avskyr. De planerar att Munli och den här mannen ska gifta sig. Munli vet inte vad hon ska göra. Hon vill verkligen inte gifta sig med honom, men som kvinna har hon absolut ingenting att säga till om.

Hon anförtror sina problem till väninnan Lata och hon vet lösningen på Munlis problem. De måste fly! I bergen bor det banditer, så kallade Baghis. De kommer att ta hand om dem!

På så sätt flyr både Munli och Lata från hembyn, men de flyr inte till något paradis direkt. Hos Baghis måste de försörja sig genom att stjäla och de måste hela tiden oroa sig för polisen och vara beredda på att fly ifall någon skulle komma på deras gömställe.

Bokens titel kommer från en fråga som Munli ofta ställer sig själv. Den handlar om ifall man ska vara en tiger som dödar eller vara lammet som blir dödat. För Munli finns ingen tredje väg, men varken tigern eller lammet är något som tilltalar henne.

Det här är en mycket bra bok om utsatta kvinnor i Indien, och om fattigdomen och situationen i Indien över huvud taget. När man har läst boken har man lärt sig mycket om Indien och deras kultur och liv – man får se Indiens mörka sidor: fattigdomen, kvinnoförtrycket och den ibland underligt tolkade hinduismen. Samtidigt är det en både spännande och fin historia om en ung indiskas kamp.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.