Bokkedjan 11: Frihet

Den här veckan handlar Bokkedjan om frihet. När jag hör det ordet tänker jag först och främst på Steinbecks Möss och människor, som ju handlar om två arbetare som jobbar och sliter på olika bondgårdar för att förhoppningsvis kunna nå sitt mål framöver: att ha sitt eget ställe, där de är fria och inte behöver jobba åt någon annan. Drömmen verkar nära, men visar sig ändå vara otroligt långt borta.

En annan som kämpar och sliter för sitt mål är huvudpersonen i Den gamle och havet och inte heller han har en lätt kamp eftersom fisken han försöker fånga, efter att ha varit utan fångst i 84 dagar, drar honom längre och längre ut på havet.

Öppet hav är titeln på den fjärde och avslutande delen av Annika Thors böcker om de båda systrana som evakueras till Sverige under andra världskriget. Kanske är inte den titeln direkt en metafor för frihet, ytan snarare för framtiden och alla möjligheter, men i boken är det plötsligt fred igen och för huvudpersonerna väntar en ny och lite oviss framtid, men säkerligen också större frihet.

Möss och människor - John SteinbeckDen gamle och havet - Ernest HemingwayÖppet hav - Annika Thor