Läsplattans mörka framtid

Här om dagen skrev Techradar om e-bokläsarens framtid. En bokförlag-VD menar att konsumenter inte pratar om e-bläck och ansträngda ögon längre, utan vill ha multifunktionella prylar (d.v.s. surfplattor och sådant, får man förmoda). E-bokläsaren beskrivs som en pryl som utvecklats för att ge en mjuk övergång från pappersböcker till surfplattor och som nu inte behövs, då alla nu har vant sig vid surfplattan och dess fördelar.

Jag tycker det där lite dumförklarande och knäppt. I min värld är det troligare att en pryltokig tekniknörd skaffar en läsplatta än att en tekniskt inkompetent  litteraturintresserad gör det. Plattor är nämligen bökigare och knökigare att använda än vilken surfplatta som helst och så har det alltid varit. Vem som helst som har försökt köpa ett gäng e-böcker från de stora nätbokhandlarna i Sverige bör veta vad jag talar om. Jag har kritiserat webbutiker för e-böcker i flera tidigare inlägg (1, 2).

Så nej, läsplattan är inte en ”mjuk övergång” i min värld. Det är en specialiserad pryl för den som är teknikintresserad och som också är en rejält nördig boknörd. Det kanske är argument i sig själv för att läsplattan inte har en framtid. Men i någon mening vill jag hellre se det som att läsplattan har en framtid. Plattorna har bara inte blivit upptäckta ännu.

Jag har även en iPad mini (och min kille har en iPad 2, för all del) samt 2 iPhones. Jag skulle inte komma på tanken att seriöst sitta och läsa en bok på någon av dessa enheter någon längre stund. Telefonen kan jag läsa på några få minuter när det uppstår en lucka (t.ex. kö på Konsum). Paddan är en superfin pryl som jag petar på varje dag, men jag orkar inte ligga och läsa på den. Den är mini, men väger minst 3 ggr mer än min läsplatta. Och ja, jag är väl som en gammal kärring, men mina ögon gillar faktiskt läsplatta eller papper mer än en ljusstark skärm… (obs, jag är 27 år).

För min egen skull 😉 önskar jag att fler upptäcker läsplattan och dess fördelar snart. Jag tror man kan behöva öva på en surfplatta först 😉 men när man väl har vant sig vid tekniken så kommer den som testar en läsplatta upptäcka att det är både bekvämt och praktiskt att läsa på dem.

Om fler läste på läsplatta kanske webbutikerna skulle bli bättre… Och då kanske det skulle bli ännu smidigare och roligare att läsa på läsplatta. Hoppas!

Läsplatta


Kommentarer

5 svar till ”Läsplattans mörka framtid”

 1. Alltså: läsplattan ääär ju utvecklad för att just LÄSAS på och vara lika skonsam för ögonen som en bok. Det är ju bevisar att surfplattan inte är alls lika snäll (även om den då naturligtvis kanske lockar med alla funktioner). Jag klickade hem en letto igår för att jag 1. Vill ha något som jag kan läsa längre texter på, och delvis; 2. För att jag inte behöver massor av extrafinesser. Nu vet jag ju inte om jag är en plattläsare, men läsplattan är ju i vilket fall mitt logiska val!

  1. bevisat* (; (:

  2. Jag håller med dig! Jag tycker det är jättekonstigt att se läsplattan som en primitiv surfplatta. Lika lite som jag skulle vilja surfa på en läsplatta vill jag ju läsa på en surfplatta.. Jag tror nog att läsplattan har en framtid, även om det nu är en väldigt nischad produkt.. Hoppas du kommer trivas med din platta! 🙂

   1. Ja, men precis (och tack, det hoppas jag ju också!). (: Och jag tvivlar i och för sig inte på att läsplattan kommer att utvecklas (jag menar, mobiler idag har man ju inte bara för att ringa/sms:a med längre). Men samtidigt kan det ju vara skönt att ha nischade produkter också som är just gjorda för sitt specifika syfte och där man t.ex. inte kan bli störd av att någon skrivit något på facebook exempelvis. (;

    Vi intervjuade lite elever i vår C-uppsats (jag och min uppsatspartner Alexandra). Vi tittade på bok i förhållande till platta och den mindre undersökningsgruppen var elever med läsplatta (och dessutom sfi-elever). De trivdes ändå ganska bra med läsplattan som just ett redskap att läsa på som påminde om bok, men som t.ex. gick att ändra textstorlek med mera på. Den större gruppen hade surfplattor och deras erfarenhet var att det var så mycket lättare att inte läsa t.ex. en längre text för att man gärna hamnade på olika internetsidor istället, utan att man kanske ens tänkte på det ibland (min reflektion). Fler av dem med surfplattor upplevde jag tyckte bättre om den traditionella boken för att de kunde jämföra formaten och ange för- samt nackdelar…

    (en liten parentes). (;

    1. Jag tror också att läsplattan utvecklas. När jag köpte min så fanns det inte så många med wi-fi och det är ju standard nu. Som exempel. Sedan blir kontrasten bättre och bättre (min har en rätt grå bakgrund) och på sikt lanseras väl färger. Men jag har svårt att tro att man med någon form av e-bläck kan få till skärmar där man typ kan se film. I grunden ser jag läsplattan som en annan produkt än surfplattan.

     Intressant jämförelse ni gjort i uppsatsen! Jag känner själv igen mig i hur distraherad jag kan bli när jag gör något på dator eller surfplatta. Som student ville man ju närmast dra ur nätverkssladden för att få ro att skriva skoluppgifter.. Och då gick ju jag på universitetet. Jag vet inte hur det är att växa upp med alla distraktioner närvarande hela tiden..

     Jag tror att både läsplattan och pappersbruken har en plats, faktiskt. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.