Böcker som väcker känslor

Jag hittade en kul enkät hos Lilla O!

Berätta om en bok som…
…fick dig att skratta.
Jag skrattade faktiskt högt när jag läste Mormor gråter, även om många delar naturligtvis inte är speciellt roliga, utan snarare tragiska.

…fick dig att gråta.
Jag är extremt lättrörd och mina ögon tåras av alla möjliga böcker. Jag saknar dig, jag saknar dig är en sådan bok (det finns flera av Pohls böcker som är riktiga gråt-böcker).

…gjorde dig riktigt arg.
Tills jag finner dig är en riktig skitbok från helvetet. Jag borde ha gett den ett långt sämre betyg än vad jag gjorde!

…fick dig att vilja besöka platsen där den utspelades.
Gissningsvis kommer alla andra ha samma svar som jag, men JA, jag skulle också gärna vilja titta in i Harry Potters magiska värld! 😀

…handlar om en historisk tid som du tycker om.
Tycker om boken eller tycker om tiden..? Jag gillar faktiskt nutid bäst, för när historien beskrivs är den inte sällan rå, fattig eller på annat sätt inte särskilt lockande! För att plocka en nutidsbok så kan Mitt i livet få åka fram, för det är en av få Oates-böcker som snarare känns som en glad och uppåt läsning än beklämmande. Fast jag tänker inte påstå att ”nutid” har någon stor betydelse för bokens handling. Jag plockade den rätt slumpartat, men ändå…

…du ångrar att du läste ut.
Egentligen ingen… Alla böcker kan ju ge något! Men det är klart att Tvilling-böckerna kan anses vara det sämsta skit som någonsin har skrivits för barn och unga.

…finns i dina tankar trots att det var länge sedan du läste den.
En bön för Owen Meany är en sådan bok, men att jag hade den i tankarna just nu är nog för att jag flaggade lite för den i ett ganska nyligt inlägg. Det var länge sedan jag läste ut den!

…har väntat i bokhyllan riktigt länge.
Jag fick Är det någon där? av Marian Keyes med en tidning för någon månad sedan och det dröjer nog innan den blir utläst.

…du inte förstår att så många tycker om.
Helt ärligt fattar jag inte vad grejen är med Millenniumtrilogin!

…du tycker att alla ska läsa.
Utvandrarna känns som en klassiker som förtjänas att läsa av alla. Jag tror de flesta kommer att uppskatta den också!


Kommentarer

7 svar till ”Böcker som väcker känslor”

 1. Pyssligt med känslor
  och härliga popcorn…

  kika gärna in…

 2. Åh, tack för länken Vixxtoria! 🙂 Allt finns visst på Youtube. Fantastiskt!!

 3. Nu har jag googlat fram mormor, och skrivit ett blogginlägg om det:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/09/det-har-far-i-alla-fall-mig-att-sluta.html

 4. Jessica heter hon ja. Ja, det var för väl att jag inte kom ihåg det hela så precis. Jag läste en eller två av böckerna när jag läste barn- och ungdomslitteratur så där… 96 kanske? Men jag tror jag hade gillat dem när jag var 10-11 år. De finns som tv-serie också (upptäckte jag nån gång när jag var hemma mycket på dagtid.)

  Jag ska också leta efter mormor gråter på youtube. Det borde ju finnas!

 5. Vixxtoria: Ja, visst menar jag Sweet Valley high-tvillingarna, Jessica och Elisabeth. Riktigt usla böcker! Boken jag länkar till är en bok om en mobbad tjej som får vänner när hon har bantat av sig några kilon.. Det är ett märkligt budskap att sända ut till små tjejer..

  Jag älskar Mormor gråter! Jag har läst samlingsvolymen som den ingår i och jag har även sett just Mormor gråter som teater i skolan. Jag har dock aldrig hört den framföras med Gardell, men borde kanske leta upp den på Youtube.. 🙂 Tack för tipset!

 6. Med tvillingböckerna menar du då de där systrarna (vad heter de? Mary och Elisabeth eller nåt?) på Sweet Valley High (eller nåt?) eller menar du tvillingdeckarna av Sivar Ahlrud?

  (Och varför vet jag namnet på de där blonda tvillingarna? Varför kommer jag ihåg sånt, när jag glömt så mycket annat?)

  Mormor gråter är förresten ett riktigt bra val vad gäller något man skrattar åt. Jag hoppas du har haft förmånen att höra Gardell läsa den själv (det finns nån tv-inspelning som brukar sändas ibland, men jag har även hört honom på scen), för det är oslagbart. Jag börjar skratta bara du nämner den, fastän den egentligen är så sorglig.

 7. Jag gråter också rätt ofta och jag minns att tårarna rann rejält på mig också när jag läste Jag saknar dig, jag saknar dig.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.