Tematrio: Sjukdomar

Tematrio - SjukdomarDen här veckan handlar Tematrio om sjukdomar.

Berätta om tre böcker som handlar om sjukdomar.

Lyran själv (som hittar på alla Tematrio-utmaningarna) räknar upp två av mina favoriter på sin hemsida: När man skjuter arbetare… och Svinalängorna, så jag vill nog inte nämna dem, även fast de är så himla bra. Det finns ju dock ganska många andra böcker som behandlar detta svåra tema.

En av dem är Peter Pohls Jag är kvar hos er, som handlar om hur 15-åriga Annas anhöriga tar farväl sedan hon har fått beskedet att hon har en hjärntumör, som inte går att få bort. Den lämnar inte ett öga torrt. Pohl har skrivit den så att den närmast känns verklighetsbaserad, vilket jag faktiskt också tror att den är. Boken står ofta på ungdomsavdelningen på biblioteken, men kan verkligen läsas av äldre också.

En något nyare bok är den lite kontroversiella boken En sorts kärlek, av Ray Kluun, i vilken huvudpersonens fru får cancer. Trots att frun blir allt sämre kan inte huvudpersonen sluta vara otrogen, men det känns ändå att det är äkta kärlek mellan makarna. Det är svårt att inte beröras av detta, säga vad man vill om otrohet, och, för all del, dödshjälp. Jag har aldrig tidigare läst en bok där författaren skriver så öppet och detaljrikt om cancer, cellgiftsbehandlingar och hur livet förändras för patienten och alla anhöriga när en person får ett besked om en sådan här svår sjukdom. Vad man än tycker om boken tycker jag att det är bra att den berättar om detta, som det så sällan pratas om.

Som en tredje bok den här veckan väljer jag Salvekvick och kvacksalveri, som är en populärvetenskaplig bok, där författarna med öppet sinne har gått in för att bevisa eller motbevisa att olika alternativmedicinska metoder fungerar. Jag tipsar gärna om den här boken, för som läkemedelskemist är alternativmedicin verkligen en fråga som intresserar mig. Jag blir riktigt arg när jag tänker på hur mycket skit det finns som står utom ordentligt kontroll och som luras på sjuka och desperata människor. Fy!