Läsa på läsplatta?

I senaste numret av Ny teknik testas läsplattan Nuut. Det finns några läsplattor på marknaden nu, faktiskt, men de känns fortfarande för dyra för att sådana som mig (student och inte tillräckligt mycket tekniknörd ;)) ska lockas att köpa.

Men jag måste säga att tekniken gör mig nyfiken. När det gäller kurslitteratur har jag länge, länge önskat mig en bok som man kan söka i (index är inte alltid så användbara som man kan tro), så visst har jag många gånger saknat att ha digital kurslitteratur. Ibland kan man ju läsa på skärmen (t.ex. förhandsgranskning i Google böcker), men det är inte särskilt ergonomiskt för ögonen. En praktisk, lätt liten platta vore guld att ha med sig: på resa, till föreläsningen, egentligen var som helst. Inte ens en pocketbok är ju särskilt liten och smidig, tyvärr.

Vi får se när/om läsplattan slår igenom på allvar! Och när tekniken utvecklas till att även kunna visa färg. Dagens teknik baserar sig på att svart och vitt pigment fördelar sig kring elektroder och ger olika toner i gråskala. Steget till att faktiskt utveckla flera färger är nog rätt långt gissar jag.

Men vad tycker du? Är läsplatta något för dig? Varför/varför inte?


Kommentarer

4 svar till ”Läsa på läsplatta?”

  1. Clara: Kul att höra om dina plattor och att du är nöjd. 🙂 Jag vill också ha en så småningom känner jag!

  2. Profilbild för Clara

    Jag har själv två läsplattor, en Cybook Gen 3 och en Cybook Opus. Jag gillar båda jättemycket, särskilt min nya Opus, den är snygg, lätt och innehåller just nu ca 500 böcker. Att läsa på den är inte alls som att läsa på en datorskärm, men det är klart att det inte är som att läsa en “vanlig” bok heller… Min Opus följer med mig överallt så har jag alltid något att läsa.
    Clara

  3. Bokbrunetten: Har du kollat på någon läsplatta? Jag har inte gjort det, men efter hur jag har fått det beskrivet för mig så ska det vara i princip som att läsa på papper. Läsplattor kallas t.o.m. för elektroniska papper ibland.

    Annars håller jag med.. Läsa på skärm är inte kul för ögonen!

  4. Det är inget för mig. Med risk för att låta som en sån där som envisas med att hålla fast vid skrivmaskin fast datorn finns, har jag helt enkelt för svårt att läsa på skärm. Om jag redigerar/korrekturläser/skriver så måste jag alltid ordna utskrift först innan jag bearbetar.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.