Den där Mr Darcy

Igår såg jag den senaste filmatiseringen av Jane Austens roman Stolhet och fördom. Det är en bok som jag har velat läsa länge och sedan nyöversättningen kom ut, tidigare i år, har jag varit extra sugen. Trots det har jag alltså varken läst boken eller sett någon filmatisering. Det närmsta jag har kommit en kärlekshistoria med Mr Darcy är Bridget Jones dagbok, där en nutida Mr Darcy har en stor roll. Jag kan väl inte riktigt påstå att jag gillade Bridget Jones-boken, men jag såg faktiskt om filmen för inte alls länge sedan och blev positivt överraskad över att den är så bra! Jag brukar inte gilla romantiska komedier, men Bridget Jones dagbok är riktigt rolig.

Stolthet och fördom är dock i en helt annan liga och jag tyckte riktigt bra om filmen. Berättelsen är, såklart, fantastisk och inte alls så platt och menlös som mycket annat är i romantikgenren. Filmen säger ju faktiskt något om samhället och klassfrågan. Sedan är filmen otroligt fint filmad också. Se den om du inte har gjort det redan!

Nu är jag ännu mer sugen på att läsa boken… 🙂


Kommentarer

4 svar till ”Den där Mr Darcy”

 1. Förlåt att det tog lite tid med svar. Glömmer bort jämt att folk svarar på kommentarer i sin egen blogg medan jag lever kvar i det gamla och går in och kommenterar svar på deras. haha.

  Jag tror nog boken är väldigt bra. Speciellt för den tiden den är skriven på. Men tror också det är just därför den också blir ”dålig”. Vi är i dag för stressade och en bok där det sällan händer något utan är mer som en konversation så blir vi lätt uttråkade. Men det är ju värt ett försök. Den är ju en av många böcker som man borde läsa någon gång i sitt liv.

  1. Ingen fara! 🙂 Jag glömmer 9 gånger av 10 i vilka bloggar jag har skrivit, så jag har ingen koll alls på var jag borde svara.. :/

   Jag ska absolut ge Austen en chans och se vad jag tycker. Jag kan faktiskt gilla det lite lägre tempot. T.ex. är Människor helt utan betydelse (av Johan Kling) en av mina favoritböcker och den handlar ju i princip om en kille som vandrar runt i Stockholm och känner sig melankolisk. 😉

 2. Ja jag blir väl frälst på ljudböcker jag också till slut. Hörde färdigt Tom Sawyer av Mark Twain i dag i alla fall. Var ju knappt 7 timmar lång så gick fort förbi på jobbet. I morgon ska jag börja på Häxan från portobello av Paul Coelho och denna gången blir det på svenska. Får se hur det går.

  Min mamma (som också skriver recensioner för mig) har försökt läsa stolthet och fördom den nya utgåvan. Hon älskar sådana böcker med massor av kärlek och sådant. Men hon kunde inte läsa klart. Här kan du läsa hennes recension om du är intresserad. http://iminhylla.wordpress.com/2011/07/10/stolthet-och-fordom/#respond

  Ha en fin kväll. 🙂

  1. Oj, vad synd att Stolhet och fördom inte uppskattades! Den kanske inte är så bra och läsvärd som jag tror. 😮

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.