En passande bok inför adventsmyset nästa söndag

Julgodis - Jessica Staël von Holstein, Jenny GrimsgårdIdag var jag på Akademibokhandeln och köpte en julklapp! Vilken julklapp det blev tänker jag inte avslöja, för den som ska få den läser min blogg. 🙂 Men jag hittade i alla fall en liten julklapp till mig själv framme vid kassan: Julgodis av Jessica Staël von Holstein, så den kan jag skriva lite om!

Jag köper inte så ofta böcker till mig själv, men jag har en liten svaghet för kokböcker, så de slinker lätt med om de verkar kul och är billiga. Den här kostade inte mer än 49 kr! Jag tror den blir perfekt inför julens godistillverkning. Jag tycker att det är riktigt kul att pyssla i köket och i den här boken finns det båda gamla klassiker, som knäck eller mintkyssar, och lite nyare, som t.ex. amerikansk fudge eller snickers. Snygga bilder, enkla recept! Den hade nog kunnat vara ännu lite fylligare, men jag gillar den ändå. Jag tror jag ska prova att göra Mozartkulor till jul och kanske pepparkakstryffel!

En favorit bland julgodis, en som jag alltid brukar göra och som inte finns i boken är annars denna (mycket enkelt och gott!):

Mjuk chokladkola

40 g smör
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
4/5 dl ljus sirap
80 g mörk choklad

Smält smöret och tillsätt socker, grädde och sirap. Koka tills smeten är 124 grader eller klarar kulprovet (ca 20-30 min) och rör om då och då. Hacka chokladen och rör ned i smeten. Häll upp i en form klädd med smörpapper. Låt kallna och skär i bitar.