Tematrio: Sjukdomar

Tematrio - SjukdomarDen här veckan handlar Tematrio om sjukdomar: Berätta om tre böcker som handlar om sjukdomar. Kanske inte ett speciellt upplyftande tema, men… Det är ju onekligen förkylningstider (och influensatider och vinterkräksjuketider, men det är jag immun mot, tror jag).

Den första bok jag kom att tänka på var Jag är kvar hos er, Peter Pohls fantastiska ungdomsbok om Anna och hennes anhörigas sorgearbete när det upptäcks att Anna har en hjärntumör som inte gå att operera bort. Väldigt gripande och det känns att berättelsen måste vara baserad på verkliga händelser.

Några andra böcker som handlar om en allvarlig sjukdom är Torka aldrig tårar utan handskar-trilogin, där Gardell berättar om när HIV kom till Sverige. I böckerna får vi följa ett kompisgäng där den ena efter den andra går bort i aids. Hemska och viktiga böcker.

Som tredje bok väljer jag Fjärilseffekten, som jag läste tidigare i år. En av bokens huvudpersoner har drabbats av ALS och får allt större funktionshinder. Boken innehåller också andra livsöden, som vävs ihop snyggt på slutet.


Kommentarer

4 svar till ”Tematrio: Sjukdomar”

  1. Det är bara Torka aldrig tårar… som jag hört talas om och de böckerna vill jag läsa. De andra verkar också intressant. Vet dock inte om jag skulle klara att läsa Fjärilseffekten just nu eftersom vi precis mist en väldigt god ven i denna hemska sjukdom 🙁

    1. Åh, vad tråkigt för din vän att drabbas av ALS. Otroligt tråkigt att ni förlorat en vän till den sjukdomen. 🙁 Förstår om det känns upprivande att läsa en bok om det i den situationen.
      Men Torka aldrig tårar.. borde du absolut ge en chans, tycker jag. 🙂

  2. Du lyckades pricka in tre (eller fem) böcker som jag har läst! 🙂 Blev inte så imponerad av Fjärilseffekten om jag minns rätt, men dom andra gillade jag.

    1. Kul! Jag blev inte heller helt tagen av Fjärilseffekten. För mig får den nog 3 av 5 i betyg.. Men det finns scener i den som jag verkligen gillade.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.