Tematrio: Prisvinnare

TematrioI veckan har Augustpriset delats ut till storfavoriterna (har jag hört det snackas om?) Lena Andersson, Bea Uusma och Ellen Karlsson och Eva Lindström. Veckans Tematrio handlar om prisvinnare: Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

En av mina alla tiders favoritböcker är Oskuldens museum av nobelprisbelönade Orhan Pamuk. Boken är den första han skrev efter priset, så just Oskuldens museum är kanske inte anledningen till att han belönades med detta fina pris. Trots detta är det en fantastisk bok, som på ett vansinnigt elegant sätt väver ihop ett stycke modern turkisk historia med berättelsen om en man som är galen, men som i någon mening har rätt att vara just galen och lycklig i alla fall. Få böcker har berört mig så starkt som Oskuldens museum. Jag älskar den.

En annan bra bok och en bok som jag faktiskt har läst i år är Utrensning, för vilken Sofi Oksanen belönades med Nordiska rådets pris 2010. Det är en koncentrerad och starkt berörande berättelse om förtrycket i det sovjetockuperade Estland och vad människor kan tvingas offra för att överleva, hålla hoppet uppe och för kärlekens skull.

För att också peta in en vinnare av Augustpriset så väljer jag att också nämna Korparna av Tomas Bannerhed. Boken kretsar kring en pojke vars familj är lantbrukare och har det svårt att få livet att gå ihop ekonomiskt. Det är en skickligt berättad bok om att växa upp i utanförskap och med en förälder drabbad av psykisk sjukdom.


Kommentarer

6 svar till ”Tematrio: Prisvinnare”

  1. Bra böcker allihopa.

    1. Så du har också läst dem? 🙂

  2. Är grymt sugen på Utrensning. Men vill läsa Oksanens böcker i tidsordning och jag har inte ens läst hennes första ännu.

    1. Jag förstod först när jag läst Utrensning att det är en hel serie med böcker om Estland. Jag vill verkligen läsa de andra också!

  3. Har inte läst någon av dina!

    1. Då har du missat något! 😀

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.