Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Så har även jag läst Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jag behöver kanske inte orda så mycket om handlingen, eftersom många/de flesta redan har läst den här hypade boken, men den handlar alltså om Allan Karlsson, som på sin 100-årsdag väljer att fly från sitt eget födelsedagskalas på äldreboendet och istället vandra iväg utan något särskilt mål. På vägen kommer han över en väska fylld med pengar och utan att göra något särskilt är han ute på ett riktigt äventyr, med både kriminella (som vill åt väskan!) och polisen efter sig. Parallellt återberättas Allans liv, som också är en, såklart lite twistad, berättelse över hela 1900-talets historia med världskrig, kommunism och atombomber.

Det är småroligt och det är lätt att sympatisera med Allan, som är snäll, naiv och ramlar in i viktiga historiska ögonblick mest hela tiden. Det märks att boken är skriven med mycket inspiration från Forrest Gump, som är en av mina favoritfilmer (boken har jag inte läst). Jag vet dock inte om jag vill stämma in i hyllningskören över den här boken. Den är rolig och en avkopplande läsning, men kommer troligen inte att leva kvar i minnet särskilt länge.

Bokens/böckernas författare:


11 svar till “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”

  1. Så synd att du inte fick samma känslor för boken som jag fick. Har du läst min recension så lär du nog redan förstå att jag är kär i Allan. Haha. Hoppas verkligen att de lägger ner pengar och tid på filmen så att det inte blir ett hattigt ihop drag de lika gärna kan ha skippat, med tanke på alla fantastiska scener och händelser i boken .

    • Oj, jag visste inte att en filmatisering är på gång. Undrar just hur den blir som film. :/ Det känns som att det kan bli lite Åsa-Nisse av det. :/

    • Själv blev jag snarare negativt överraskad. Haha. Men jag försökte hålla förväntningarna nere, för jag har alltid svårt för att gilla omtalade böcker. På en skala från 1 till 5 är den en typisk 3:a för min del.

  2. […] Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann tyckte jag var hemskt seg. Boken följer en hundraårig man som kliver ut genom fönstret på äldreboendet och drar därifrån. I boken får vi sedan följa honom genom livet, där han som genom en händelse har råkat ramla in i den ena världshändelsen efter den andra. Boken är i allt väsentligt en blek kopia av den fina filmen Forrest Gump (har ej läst boken Forrest Gump dock!). […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.