Nya sätt att läsa och dela med sig

DN skrev igår om framtidens läsning och om kommande funktioner för att kunna dela med sig av kommenterar och understrykningar i e-böcker. I Kindle (Amazons egna e-bokläsare) finns det redan en möjlighet att göra understrykningar och i framtiden kan det eventuellt bli möjligt att göra det i flera varianter av läsplattor.

E-böcker kan definitivt komma att öppna upp för nya möjligheter att dela med sig av läsupplevelser och att boktipsa. Frågan är när marknaden är mogen, så att säga. Många håller ju fortfarande fast vid att det inte är rätt känsla att läsa digitala böcker och för många (de flesta?) är tröskeln hög för att låna en digital bok. Samtidigt verkar det lossna allt mer för e-boken. För att ta en svensk författare som exempel så har ju Ajvide Lindqvist valt att släppa sin senaste bok, Tjärven, i enbart digitalt format. Internationellt så kommer det snart att lanseras någon form av community/digital värld kring Harry Potter-böckerna, Pottermore, och i samband med det släpps också böckerna som e-böcker.

Vi får se vad som väntar härnäst. Kanske blir det fler communties, som, likt den kommande Pottermore, samlar läsare och bygger vidare på populära böcker. Kanske kommer redan befintliga, och nya, litteraturcommunities att utvidgas och låta e-böcker ta en större plats. Vi får se!

Jag är ganska nybliven e-bokläsare, men jag är redan väldigt förtjust i att enkelt kunna ladda ned böcker. Jag välkomnar glatt alla nya och smarta sätt att dela med sig av läsupplevelser och att diskutera böcker!

Vad tror du om framtidens läsning?


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.