Johan och Peter: Ensam krigare, Ensam med hajar

Johan och Peter är en bok som egentligen innehåller två böcker: Ensam krigare och Ensam med hajar.

I Ensam krigare får vi följa den 10-åriga Johan, som är mobbad i skolan av Peter och Peters kompisar. Varje rast tvingas han låsa in sig på toan och all hans tid i skolan går åt till att akta sig för mobbarna. Johan går runt med en ständig rädsla och har ofta ont i magen på morgonen när han måste till skolan och helvetet. Den enda personen i klassen som tycker om honom är Linda, men Johan är rädd för att bli mobbad p.g.a. att han leker med tjejer.

När han är hemma fantiserar Johan mycket om indianer och han brukar låtsas att Linda har indiannamnet Gula Solen och att han själv är Tappra Björnen. De värsta fienderna är blekansiktena: Peter och hans kompisar.

I Ensam med hajar får man berättelsen från mobbarens, Peters, synvinkel. Han har det trassligt hemma och bor med sin mamma eftersom pappan tvingades flytta när mamman inte stod ut med honom längre. Pappan dricker mycket och har slagit Peter många gånger och brodern är ett ”problembarn”, som både super, slåss och stjäl saker. Allt som oftast är han dock inte hemma eftersom mamman orkar inte med honom heller. Mamman jobbar natt som sjuksköterska och lämnar Peter ensam hemma.

Peter använder Johan för att avreagera sig. Johan är ett bra offer och Peter är avundsjuk på honom, som ju har allt som han inte har: en trygg familj.

De båda böckerna är bra och det är intressant att man får se de båda sidorna av problemet. Man förstår på sätt och vis både Johan och Peter och varför de gör som de gör. Båda böckerna är bra och lättlästa, men språket känns ofta så enkelt att det låter barnsligt, så den riktar sig nog till yngre.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.