Tematrio: Sex

Den här veckan har Tematrio temat sex:

Berätta om tre böcker som innehåller minnesvärda sexskildringar.

Inte helt lätt! För min del är det nog så att de sexskildringar som inte är irriterande dåliga är sådana jag glömmer bort direkt efteråt. I en bok som i övrigt faktiskt inte handlar om sex borde sexscenerna inte vara något som tar över och som man minns efteråt. Sex är ju egentligen något vardagligt och borde inte kräva att författaren tar i så han spricker för att beskriva det poetiskt eller målande.

Ett skräckexempel läste jag faktiskt här om dagen i boken Shantaram av Gregory David Roberts (jag är halvvägs nu om ni undrar…):

Jag tryckte läpparna mot denna himmel och slickade i mig stjärnorna. Hon tog in min kropp i sin och varje ögonblick var en besvärjelse. Vår andhämtning var som om hela världen bad böner. Svett rann i strömmar till raviner av njutning. […] Min kropp var hennes vagn och hon körde den in i solen. Hennes kropp var min flod och jag blev hennes hav.

Något pretentiöst…

Annars kan jag meddela att Irvings bok Tills jag finner dig är värld att hata p.g.a. sexövergreppen som beskrivs i vardagliga ordalag i boken. Jorå, pedofili är helt okej, ELLER? Nej, vilket hemsk bok! Man kan inte tro det när man läser min recension, men den är verkligen för hemsk, på ett negativt sätt. Jag kommer aldrig mer läsa något av Irving.

Någon som är lite mer insiktsfull när han beskriver övergrepp är Bengt Ohlsson i Gregorius. Med enkla ord, men ändå på ett äckelframkallande sätt, beskriver han hur Gregorius tvingar sig på sin unga fru, som inte alls har något intresse av honom. Det känns trovärdigt och tillför något i boken, som berättar om Gregorius omöjliga längtan efter närhet och en egen familj.


Kommentarer

4 svar till ”Tematrio: Sex”

  1. […] Här hittar du mitt inlägg från 2010. […]

  2. Hihi. Shantaram är inte så hemsk som man kan tro. 🙂 Men just den sexscenen är lite väl…

  3. Sitter här och gapskrattar åt beskrivningen i Shantaram, så hemsk. Håller också med om att skildringarna i Gregorius var mycket bra.

  4. Usch, Gregorius påtvingade samlag med hustrun minns jag också väldigt tydligt från boken. Den rymmer så mycket, säger en hel del både om Gregorius självbild (och framför allt brist på självinsikt).

    Men den där Shantaram blev jag inte precis mer sugen på att läsa 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.