Tematrio: Vive la France!

Tematrio - La FranceI morgon är det quatorze juillet, Frankrikes nationaldag. Veckans Tematrio handlar således om Frankrike: Berätta om tre franska romaner eller författare!

Själv har jag pluggat franska och jag har försökt hålla igång mina kunskaper genom att läsa böcker på just franska. Trots det är franska böcker tyvärr inte välrepresenterade bland mina utlästa böcker(!) Av de böcker jag har läst är det i alla fall många som har seglat högt upp på min lista över favoritböcker.

En evig klassiker är, såklart, Le Petit Prince (Den lille prinsen) av Antoine de Saint-Exupéry. Jag älskar den här vackra barnboken, som berättar om Den lille prinsens resa genom rymden. Den berättar ganska mycket om vad vi värdesätter här i livet egentligen: de vuxna människorna i boken är så fixerade vid detaljer och så stressade att de missar alla enkla glädjeämnen i livet. Även för en vuxen kan boken säga ganska mycket!

En annan fransk favorit är Faïza Guène, särskilt hennes Kiffe kiffe demain (med den obegripligt märkliga svenska titeln Kiffe kiffe imorgon), som är en fin och rolig ungdomsbok om en ung parisiska med sitt ursprung i Marocko. När jag läste boken kände jag igen mig mycket i huvudpersonens funderingar och grubblerier. Författaren har verkligen lyckats fånga hur det kan vara att vara tonåring idag.

Ytterligare en favoritbok är Emmanuel Carrères La classe de neige (Vinterskola) – en mörk berättelse om en pojke som är på läger med klassen när en pojke i byn plötsligt blir mördad och skräcken sprider sig. Det är en ganska otäck bok och den växer med varje sida när man börjar förstå hur allt hänger ihop.


Kommentarer

2 svar till ”Tematrio: Vive la France!”

  1. Du borde läsa den Agnes! 🙂 Drömmar för dårar (Du rêve pour les oeufs) är också bra.

  2. Kul att du gillade Kiffe-boken. Har alltid undrat hur den var.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.