Mitt läsår 2010, en summering

Dags att summera året som gått (snart)! I år har jag läst 44 böcker, vilket är lite mindre än vad jag brukar (förra året läste jag 62!), men jag är ändå rätt nöjd. I perioder har jag nästan inte läst något alls och ibland har jag haft ett riktigt bra tempo. Läsning för mig ska vara avkopplande och kul. Är jag inte så sugen på att läsa så gör jag inte det. I år har jag haft ganska mycket annat på gång, framför allt jobbmässigt, så läslusten har inte alltid varit så stor. Jag hoppas faktiskt att den återkommer till nästa år, för det finns fantastiskt mycket som jag är sugen på att läsa framöver!

Bland de 44 böckerna är det en stor del som är skrivna av svenska författare, faktiskt 24 stycken! Könsfördelningen hos författarna är däremot ganska jämn: 25 kvinnliga författare och 19 manliga. Fördelningen av ursprungsland och genres ser ni nedan. De flesta böcker har jag inte försökt kategorisera och placerat i någon genre.

Summering 2010 Genres

Summering 2010 Ursprungsland

I år har jag läst betydligt färre fackböcker och reportageböcker än förra året och detsamma gäller barn & ungdomsböcker och spänningsromaner/deckare. Jag har inte läst någon fransk fransk bok över huvud taget(!) och ingen chic lit heller. Nästa år ska jag faktiskt försöka läsa något franskt.

Vad jag också borde ta mig i kragen och göra är att läsa mer böcker av afrikanska författare. Det skrev jag nog redan förra året, men det hände inte i år.. Det blev några asiatiska och sydamerikanska i alla fall, vilket saknades förra året.

Har ni några tips på afrikanska böcker?


Kommentarer

4 svar till ”Mitt läsår 2010, en summering”

  1. Sofia: Jag tolkade det inte som att du ville trycka ned någon heller. Men jag förstår inte hysterin kring antalet lästa titlar heller! Vad spelar det för roll hur många böcker man har läst? En del verk läser man inte igenom på en kafferast, för de kräver betydligt mer eftertanke och tid.. En del verk har 1000 sidor och de tar inte heller någon dag att plöja igenom. Så man får ju försöka se lite realistiskt på det! Att läsa 100 titlar är nog ingen stor bedrift för de som jobbar med litteratur i olika former, vilket många bokbloggar faktiskt gör. Det får man ju inte heller glömma bort..!

    Jag har läst de två första Damernas detektivbyrå-böckerna! Kanske ska försöka mig på några av McCall Smiths andra böcker, eller läsa fler i samma serie. 🙂 Tack för tipset! 🙂

  2. Jag önskar att jag var som dig! Vilken tyckte du var bäst?

  3. Jag igen 🙂 Om du inte har läst böckerna om Damernas detektivbyrå ska du definitivt läsa dem alla! Inte spänning eller romantik, men förfärligt underhållande och lättsamt på ett ovanligt vis.

  4. Svar: Oj, jag menade såklart inte att liksom trycka ner andra. 44 är inte heller dåligt! Alla vi bokbloggare läser ju otroligt mycket jämfört med andra “vanliga”, och enligt ett snällare jag är nog allt över 20 böcker jätteduktigt. Blev bara lite snopen när jag tittade runt på olika bloggar och upptäckte flera som läst över 100 böcker! Det är då man känner sig en aning misslyckad… 😀

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.