Litterära höjdpunkter från mitt 2010

Jag hade tänkt fortsätta att summera mitt läsår 2010 och lyfta fram mina favoriter från året. Jag har läst mycket bra i år och en del böcker är ju bra på olika sätt… Bland de absolut bästa böckerna tycker jag att Alberte-böckerna hamnar. Fantastiska klassiker om en ung kvinnas liv i Paris! Jag började med de här böckerna redan 2009, men läste den avslutande delen i år. En annan fantastisk bok som jag läste ut tidigt i år och som verkligen har dröjt sig kvar i minnet är Älskade syster av Joyce Carol Oates. Trots att den inte är hennes bästa, i mitt tycke, är det verkligen en berättelse som berör. Boken är en svidande satir där barn utnyttjas för att föräldrarna ska klättra uppåt på den sociala stegen och där alla barn har olika bokstavsdiagnoser och byter psykofarmaka med varandra på de arrangerade ”lekstunder” när de ska träffas för att föräldrarna ska kunna träffa varandra. Det blir väldigt skruvat ibland, men den för tydligt fram sitt budskap.

I år har jag också läst två böcker som direkt anknyter till, eller åtminstone är lite i samma stil som, min favoritbok Doktor Glas. Åh, vad jag gillade både Gregorius och Människor helt utan betydelse! Den sistnämnda är bland det bästa jag läst hittills. Wow! Jag älskar språket, stockholmsmiljöerna, melankolin, den enkla berättelsen.

I år har jag också stiftat bekantskap med Haruki Murakami, som jag vill läsa mycket mer av. Norwegian wood är en ganska långsam och försiktig berättelse, som på något sätt ändå är så otroligt stor och omöjlig att glömma efteråt. En annan höjdare har varit Richard Yates Easter Parade, som kanske inte är den mest upplyftande läsning man kan ägna sig åt, men jösses hur Yates kan tränga sig in i sina karaktärer och berättande gripande om deras liv och besvikelser!

Bäst i år måste jag nog ändå säga är Bodil Malmstens biografi Mitt första liv. Malmsten har ett helt otroligt språk och i den här boken berättar hon om sitt ”första liv” utan att dröja sig för länge vid det som hade kunnat vara publikfriande. Istället skriver hon skenbart enkelt och kortfattat om allt, även det som är svårt, och det träffar rätt i hjärtat. Verkligen en fantastisk bok!


Kommentarer

2 svar till ”Litterära höjdpunkter från mitt 2010”

  1. Hej,
    Doktor glas är en av mina favvoböcker också! Jag tycker även väldigt mycket om Gregorious! Ska kanske ta och lägga Människor helt utan betydelse till min “vill-läsa-lista”! Älskar också Murakami. Kafka på stranden och fågeln som virder upp världen är två underbara läsupplevelser!! 🙂

  2. Alberte-böckerna är så fina!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.