Tematrio: Hjärtedagen

Idag är det Alla hjärtans dag och Tematrio uppmanar till att berätta om tre favorittexter som handlar om kärlek.

Den mest fantastiska kärleksroman som jag har läst är utan tvekan Orhan Pamuks Oskuldens museum, även om det inte precis är en lycklig Hollywoodkärlek som gestaltas. Boken lämnade mig med en insikt om att kärlek och lycka kan se ut hur som helst och det gjorde mig glad att läsa om det.

Kejsarn av Portugallien är en bok som på sätt och vis är lite lik Oskuldens museum. Boken handlar inte om kärlek mellan två livskamrater, utan om en pappas vansinniga och gränslösa kärlek till sin dotter. Boken hade kunnat framställa huvudpersonen som en vettlös dåre, men den ger ett fint och varmt porträtt, precis som att Pamuk låter sin huvudperson få behålla någon slags värdighet, trots att han på grund av sin kärlek lever utanför samhällets normer.

Det finns ju många böcker som på ett eller annat sätt behandlar ämnet kärlek, men som tredje bok väljer jag ändå att nämna Molnfri bombnatt, som utspelar sig under andra världskriget och berättar om hur det splittrade ett par, som inte fick gifta sig för att han var SS-man och hon hade en far i koncentrationsläger. Oerhört gripande och en helt fantastisk bok!


Kommentarer

2 svar till ”Tematrio: Hjärtedagen”

  1. Det gör du rätt i tycker jag! Har du läst något annat av Pamuk? Oskuldens museum var min första.

  2. Eftersom jag verkligen gillar både Kejsarn och Molnfri Bombnatt får jag nog testa Pamuks bok också.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.