Tematrio: Nobelpristagare

Under Nobelveckan hade Tematrio naturligtvis Nobelpristagare som tema: Berätta om tre Nobelpristagare du gillar eller är nyfiken på! Här är mina svar (lite sena…):

En av årets absolut största böcker för min del är Oskuldens museum av Orhan Pamuk. Oskuldens museum, som är en mycket speciell kärleksroman och en bok om Turkiet – ett land låst mellan muslimska traditioner och en vilja att vara västerländskt, är Pamuks första bok efter hans Nobelpris. Jag älskar den boken! Ingen annan bok har gett mig så mycket insikt i hur var och en får forma sin egen lycka.

En annan favorit är vår svenska Selma Lagerlöf, vars Kejsarn av Portugallien är en stor favorit. I någon mening är hon lite ojämn, för det finns titlar jag inte har gjort mig överförtjust, men Kejsarn av Portugallien ensam gör Lagerlöf till en kvinna väl värd sitt Nobelpris. Jerusalem är också himla bra!

Den tredje författaren som jag väljer den här gången får bli Tomas Tranströmer, som jag precis har börjat läsa. Det är riktigt kul att upptäcka nya författare. 🙂 Tranströmer kanske är den som får mig att börja läsa poesi, vilket är något jag tidigare faktiskt har undvikit lite tidigare…


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.