Djävulen och fröken Prym

När jag läste Alkemisten, av samma författare, tyckte jag att den var en riktig höjdare. Efter att ha lyssnat på Djävulen och fröken Prym är jag osäker på om jag hade tyckt så bra om den ifall jag hade läst den idag. Till viss del påminner böcker nämligen om varandra. Båda är lättillgängliga böcker som tar upp filosofiska frågeställningar och frågor som rör moral. Det är bra på sitt sätt, men den här gången kändes det som att man fick för mycket serverat för sig och att det därför inte blev särskilt berörande.

I Djävulen och fröken Prym kretsar handlingen till den lilla byn Viscos, som har blivit en avfolkningsbygd, hotad till utplåning eftersom inga barn bor kvar och ingen kan se någon framtid där. En möjlig räddning dyker upp när en främling kommer till byn och utsätter den för ett ”socialt experiment”. De erbjuds en mängd guldtackor om de mördar en valfri invånare i byn. Här uppstår alltså ett moraliskt dilemma och frågor om godhet och ondska dyker upp.

Det är intressanta frågor, egentligen, men det berörde tyvärr inte den här gången.


Kommentarer

2 svar till ”Djävulen och fröken Prym”

  1. Fast jag tyckte hemskt mycket om Alkemisten. Så jag är lite kluven kring vad jag tycker om Coelhos böcker. 🙂

  2. Intressant att läsa om att du inte riktigt fastande för “Djävulen och fröken prym”. 🙂 Jag har läst en del av Coelhos romaner, men jag måste tyvärr säga att jag inte fascineras av dem riktigt. Coelho förskönar mycket och han får inte riktigt med mig i sina resonemang.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.