Berlin på 8 kapitel

Carl-Johan Vallgren har själv bott i Berlin, så i hans essäsamling Berlin på 8 kapitel har man som läsare chans att ta del av många personliga Berlintips. Boken är dock mer än en reseguide. I åtta kapitel gör Vallgren nedslag i Berlins historia och skriver om livsöden för några kända berlinare som Heinrich Mann, Anna Seghers och Ulrike Meinhof. För mig, som inte är så kunnig om vare sig Tysklands eller Berlins historia, blev det svårt att hänga med. Det är lättläst och trevligt presenterat, men riktar sig nog till den som redan känner sig ganska hemma i stan.

Själv läste jag en pocketutgåva, som alltså är svartvit. Det finns foton i boken, så jag tror det kan vara roligare att läsa den inbundna utgåvan, så att bilderna kommer mer till sin rätt.

Boken finns bland annat hos Adlibris och Bokus.


Kommentarer

4 svar till ”Berlin på 8 kapitel”

  1. […] var när jag och en kompis åkte till Berlin för några år sedan. Då passade jag på att läsa några essäer av Carl-Johan Vallgren och så läste jag Folke Schimanskis otroligt ambitiösa historiebok Berlin: […]

  2. […] av årets böcker är Berlin på 8 kapitel, som jag läste inför mitt besök i Berlin i våras. Personlig och intressant essäsamling av f.d. […]

  3. Profilbild för berliner
    berliner

    Notera att boken är från förra seklet (om pocketutgåvan inte är uppdaterad?), så vissa sevärdheter kanske ändrats i själva Berlin. Alltså, om man använder boken som reseguide och som underhållning. Håller med om att boken nog är för de som redan är nördigt intresserade av staden.

    1. Det kom en ny och något omarbetad utgåva 2009, så den är lite mer uppdaterad än första utgåvan i alla fall, men det var ett bra påpekande!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.