Tematrio: Världsböcker

Världsbokdagen har redan varit, så nu är det hög tid för mig att svara på Tematrio: Världsböcker. Lyrans noblesser lämnar det lite öppet att definiera vad som är en ”världsbok”: klassiska utomeuropeisk litteratur, litteratur från mindre språkgrupper, böcker från länder/världsdelar som inte är så vanliga i bokutgivningen… Jag tänkte välja böcker från länder som inte är så vanliga i bokutgivningen i Sverige, d.v.s. böcker som inte kommer från Norden eller engelskspråkiga länder.

Chimamanda Ngozi Adichie är en nigeriansk författare, som mest är känd för tegelstensromanen En halv gul sol, som utspelar sig under Biafrakriget. Den står oläst i min bokhylla. Däremot har jag läst Lila hibiskus, som hon skrev innan En halv gul sol, men som kom ut på svenska först här om året.

Japanska författare ges sällan ut i Sverige, men Haruki Murakami har verkligen lyckats slå igenom. Han ger ut bestseller efter bestseller och om du frågar mig, så är han hemskt ojämn. Norwegian wood tyckte jag dock var fantastisk.

Som tredje bok och författare väljer jag Andarnas hus av Isabel Allende, så lyckas jag pricka in en till världsdel… 🙂 Hennes berättelse om familjen Trueba och om Chiles historia är verkligen fängslande.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.