Tematrio: Världsbokdagen

TematrioI veckan har det varit Världsbokdagen och därför är veckans Tematrio just världsböcker. ”Berätta om tre böcker från skilda delar av världen som du gärna vill rekommendera den som vill lära sig eller förstå mer av andra ”kulturer”!”

Förra året läste jag en biografi som var lite av en ögonöppnare för mig. Tanja Dianovas En människa föddes i Moskva gav mig många nya insikter om Ryssland och vilken omvälvande händelse det var för dess befolkning när samhället plötsligt skulle överge kommunismen. Mycket intressant bok!

En av årets första böcker för min del var Mo Yans Ximen Nao och hans sju liv. Det är en tungläst (både bokstavligt och bildligt talat…), men ändå är det verkligen en intressant läsning. Boken är en av mina första bekantskaper med kinesisk litteratur och i just boken om Ximen Nao så sammanfattar författaren också en stor del av Kinas moderna historia.

En gripande bok från året är också Morgon i Jenin, som utspelar sig i Palestina. Okej, man vill dra ett streck över kärleksberättelsen i boken, men skit i det. Den är oerhört berörande och en stark bok om hur konflikten Israel-Palestina går ut över den lilla människan.


Kommentarer

8 svar till ”Tematrio: Världsbokdagen”

 1. Morgon i Jenin står och väntar i min bokhylla. Av Mo Yan har jag köpt Vitlöksballaderna, men har inte hunnit läst den ännu.

  1. Vitlöksballaderna ska vara hans bästa, efter vad jag har hört.. Jag gillade Ximen Nao och hans sju liv, men den var verkligen tungläst. Det tog mig månader att ta sig igenom!

 2. Ja Morgonen i Jenin har jag faktiskt dock oläst. De andra tar jag till mig som fina tips
  Mia

  1. Då har du bra läsning framför dig. Morgon i Jenin bjöd på mycket diskussion i bokcirkeln som jag är med i.. 🙂

 3. Den där Morgon i Jenin har jag sneglat på länge.

  1. Då kanske det är dags att läsa den snart då! 🙂

 4. Vilka intressanta boktips! Jag blir riktigt sugen på Morgon i Jenin.

  1. Läs den! Jag läste den i bokcirkeln som jag är med i och det blev en lång diskussion. Jag tror att alla gillade den.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.